МОЗЪЧЕН УДАР

МОЗЪЧЕН УДАР

Мозъчният удар , ако не се овладее навреме води до смърт. В най-добрия случай мозъчния удар става причина за физически увреждания. Хиляди хора претърпяват такива увреждания. В повечето случаи това са парализи и говорни смущения.

Мозъчният удар не идва изведнъж.  Той известява предварително за настъпването си. И за да се спаси живота на човека е много важно да се забележат навреме  симптомите му.

Има различни признаци на които трябва да се реагира незабавно –  внезапно чувствате едностранно заслепяване на едното око или смущения в зрителния обсег. Получавате краткотрайна едностранна парализа или загубвате осезанието си под формата на изтръпване. Внезапно започвате да говорите завалено, силен световъртеж, двойно виждане, нарушено равновесие.

Главните рискове са – високото кръвно налягане, тютюнопушенето, диабета, нарушаване на мастната обмяна на  веществата и затлъстяване.

Нормалното кръвно налягане трябва да е не повече от 140/90 и не зависи от възрастта. Ако стойностите са по високо кръвното налягане трябва да се контролира с медикаменти. Човек трябва да промени хранителния и двигателния си режим.

Хапчето против забременяване увеличава риска от тромбоза на кръвоносните съдове на мозъка. По-голям е риска при жените пушачки, които вземат противозачатъчни хапчета.

Преди вземане на хапчета против забременяване е добре да се подложите на изследвания и да се консултирате с личния си лекар.

Рискът от мозъчен удар се повишава след прекаран инфаркт.

Причина за стесняването на мозъчните артерии се нарича артериосклероза – натрупване на мастни и кръвни плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове, които захранват мозъка, стесняват тези съдове.

За да избегнем мозъчен удар е необходимо да водим здравословен начин на живот.

Да се наблегне на плодовете и зеленчуците. Забравете за мазните храни и колбасите , които съдържат много мазнини,  оцветители и консерванти които се натрупват в кръвоносните съдове. Солта, захарта са все неща които трябва да консумираме по малко. Движете се поне един час на ден, ако имате възможност и повече.

мозъчен удар