МИОМА

миомаТова е много често срещано заболяване и се състои в появяване на възли в матката. Тези възли почти изцяло се състоят от мускулна тъкан. Фибромиом може да се открие при 70 на сто от жените. Туморът е с доброкачествен характер, затова не предизвиква особена тревога у докторите.

 

 

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ МИОМАТА, НО ТРЯБВА И ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ.

От тази болест страдат най-често жени над 35 години. Рискът да развие такъв тумор се повишава, ако ваши близки или роднини са боледували. А също и ако жената никога не е раждала и е с наднормено тегло. Приемането на орални контрацептиви и пушенето допълнително увеличават риска. Тъй като симптомите при тази болест са характерни и за други геникологични заболявания, се налага ултразвуково изследване. А магнитно-резонансна томография се прилага в случаите, когато фибромиомът е с големи размери или жената е много пълна  и не може да се открие само чрез ултразвуково изследване. Томографията дава повече информация за болестта. Ако туморът не е голям и липсват патологични симптоми тогава наистина не се налага лечение. Препоръчват се само редовни прегледи.

 

Ако се прецени, че има нужда от лечение, най-често се предписва консервативно лечение с препарати. Тяхното действие спира растежа на тумора. Назначават се и медикаменти, спомагащи обратното развитие на тумора. Но те  имат противопоказания и се използват не повече от половин година. Затова специалистите препоръчват растителна смес от змийско мляко, жълт кантарион, бял равнец, коприва, страхливче, лайка и боровинкови плодчета. Отвари от тези билки трябва да се приемат няколко месеца.

 

Ако размерът на тумора е голям, се прави операция за изрязването му. В много случаи, когато той расте много бързо, се налага да се отстрани и матката. По малките фибромиоми се отстраняват с помощта на лапроскопия. А от няколко години се прилага и т.нар. двустранна емболизация на маточните артерии. В дясната бедрена артерия се вкарва катетър и се блокират кръвоносните съдове, подхранващи възлите.

 

Ако вашият фибромиом е с малки размери, трябва да предприемете някои мерки, които няма да позволяват нарастването му.

 

ЕТО КАКВИ:

– Не трябва често да стоите на слънце, нито да злоупотребявате с топлинни процедури, особено ниско на корема. Избягвайте  посещения в сауна.

 – Не приемайте имуномодулатори – те също могат да спомогнат за растежа на фибромиомата.

 – Не се налага задължително да се подлагате на физиопроцедури. Първо се посъветвайте с лекуващия лекар дали те са ви необходими.

 

Най-често фибромиомът може да се открие при лекарски преглед чрез полпация. Но понякога жените се оплакват и от други симптоми – аменорея, кръвотечение, запек или често уриниране. Тези симптоми възникват обикновено когато размерите на тумора са големи и съществува риск от злокачествено израждане. Но дори и да не се стигне до това, нарастващият фибромиом наистина може да провокира безплодие, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Ффибромиомът е доброкачествен тумор , който рядко се изражда в рак.