ВНИМАНИЕ – МИКРОБИ В ХРАНАТА !!!

ВНИМАНИЕ – МИКРОБИ В ХРАНАТА !!!

Горещото време през лятото изисква по-внимателно отношение към храната, която консумираме. Когато тя се оставя няколко часа на стайна температура, микробите в нея се намножават и отделят токсини, приети от човека се получава хранително отравяне.

Хранителните отравяния се причиняват от различни микроби, които преминават в храната по различни пътища.

Например стафилококите, които се откриват у голяма част от хората, попадат най-често в продуктите и ястията от раничка по ръката на работещия в кухнята.

Рискови за стафилококова токсикоинфекция са главно храните от животински произход – месо, мляко, яйца. Същият вид продукти могат да съдържат и  салмонели, ако са получени от животно, заразено с този вид бактерия.

Бацилус цереус пък се пренася от пръстта – върху ориза, картофите, царевицата.

В храните може да има още Ешерихия коли, клостридии и други бактерии.

Всички те отделят токсини и ако се размножат, могат да причинят хранителни отравяния.

Симптомите на хранителното отравяне са : гадене, повръщане, коремни болки, диария, повишаване на температурата. Те са причина за силно обезводняване на организма, така че при такива симптоми трябва да се пие много вода.

Тежко понасят това състояние кърмачетата и малките деца, хората в третата възраст и хората с хронични заболявания.

Какво да се направи за да не се стига до хранителни отравяния?

Месото, рибата, яйцата да преминават през добра топлинна обработка, за да се унищожат патогените в тях. Особено опасни стават на топло блюдата, приготвени със сурови яйца, като майонеза и сладолед. Както и преминалите лека и бърза термична обработка – омлети, пържени кюфтета, рохко сварени яйца, яйчни кремове.

Най важното през лятото е да не оставяте хранителните продукти и готовите ястия на стайна температура, а да се държат в хладилника. Освен това не бива да се използва обща дъска за рязане на месо, и на плодове и зеленчуци, както и един и същи нож.

Проста и много ефикасна профилактика е добрата лична хигиена – измиването на ръцете след посещаване на таолетна и преди всяко хранене!

Храната трябва да се пази от мухи, които разнасят всевъзможни болестотворни  микроорганизми.

Но не всички бактерии ‘’заспиват’’ на студено. Листерия моноцитогенес например се размножава при ниски температури. Ако с нея е инфектирано прясното мляко, въпреки, че го държим в хладилник, може да пипнем листериоза. Поради това то задължително трябва да се вари. Бременна жена пипнала заболяването рискува да роди дете с увреждане.