КАПАНИТЕ НА МЕНОПАУЗАТА

менопалза

Оказва се, че жените над 45 имат един основен стоматологичен проблем и това е парадонтитът. А не кариесът, както се смяташе по-рано.  Основната причина е в менопаузата. Тя обикновено настъпва след 45-годишната възраст на жените. През този период настъпва хормоналното пренастройване на организма. Понижава се нивото на женските полови хормони, които регулират минералната обмяна в костите. В тях се появява дефицит на калция и флуора, което често води до остеопороза. Тези изменения се отразяват и на състоянието на зъбите. Те стават по-уязвима и по-лесно се разрушават.

Хормоналните  промени влояят и на състоянието на кръвоносните съдове. Повишава се пропускливостта на техните стени и така по лесно се травмират. По тази причина страдат венците – те стават прекалено чувствителни и често кървят.

 

В тази ситуация, освен към стоматолог, е нужно да се обърнете и към гениколог и ендокринолог. Тези специалисти подбират необходимите препарати, които стабилизират нивото на хормоните и отслабват техния нежелан ефект. Обаче парадонтитът може да се провокира и от други проблеми със здравето, които са възникнали през годините. На първо място става дума за хипертонията и захарния диабет. Повишеното кръвно налягане, както и дефицитът на хормони се отразяват негативно на кръвоносните съдове. Затова венците често кървят. А при захарен диабет силно се понижава общият имунитет на организма. Затова вредните микроби в устата могат безпрепятствено да се размножават и да предизвикват възпаление.

 

Просто жената над 45 години трябва да обръща по-голямо внимание и на двете страни на проблема. Т.е. да следи и за хигиената в устната кухина, и за състоянието на целия организъм. В натрупания по зъбите и венците налеп има голямо количество микроорганизми, които предизвикват възпаление и водят до пародонтита. За да се случи това, жените над средна възраст, трябва да спазват някои препоръки, да се съобразяват с някои особености. Нека обърнат внимание на подбора на лечебно профилактичните пасти за зъби. А възрастните жени можем да посъветваме да използват пасти за зъби, съдържащи различни варианти с екстрати от лекарствени растения. Например от лайка, шипка или корени от блатен аир. Тези билки оказват мощно противовъзпалително действие. Освен четки за зъби, използвайте и конци, както и клечки за зъби. Защото само с тяхна помощ можете да изчистите промеждутъците между зъбите. Точно там се намират едни зрънца от венеца и точно от тях започва възпалението, наречено гингивит. След него идва парадонтитът. Поне веднъж на половин година посещавайте стоматолога. Лекарят не само че навреме ще открие възникналия проблем, той ще отстрани налепите и зъбният камък със специално оборудване. Няма друг начин да се премахне нито налепът, нито зъбният камък.

 

Нужно е също жените над 45 да правят гимнасика на венците т.е. да гризат тшърди зеленчуци.

 

Освен проблеми със зъбите,  при много жените в менопауза може да възникнат някои хронични заболявания.

 

Най-често срещани са сърдечносъдовите заболявания. Когато нивата на естрогена намалеят, то рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава значително. За да се предпазите от тези  често срещани заболявания, може да започнете още от сега грижите. Например спрете цигарите, контролирайте кръвното си налягане, спортувайте чести и най-важното хранете се здравословно. Има голяма вероятност през първите няколко години на менопаузата да загубите много повече калций от костите, и то с много  по голяма скорост, отколкото преди това. А това увеличава риска от остеопороза.

 

ВНИМАНИЕ! – Остеопорозата е отслабването на костите на тялото, вследствие на което може да получите прекалено лесно травма на костите – счупвания или други минимални травми. След менопаузата жените са предразположени към счупване на шийката на бедрената кост, китката на гръбнака. Ето защо трябва да се приема необходимото за деня количество калций – от 1200 до 1500 мг. дневно, както и витаин Д.

 

Тъй като влагалището губи своята еластичност, както и уретрата / това е торбичката, която извежда урината от пикочния мехур/, има вероятност да развиете стресова инконтиненция. Това е състояние, при което при силен смях, кихане, вдигане на тежести жената неволно може да се изпусне. С течение на годините се забавя обмяната на веществата. Това  намаляване настъпва и заради понижаване нивото на естрогена. Последиците са наднормено тегло. Ето защо трябва да ограничите количеството храна, например вместо 2000 калории, трябва да приемате 1500-1600 калории. А също така да наблегнете и на физическите упражнения, за да можете да поддържате нормални килограми.