МЕЛАНОМЪТ Е НАЙ-АГРЕСИВНИЯТ И ОПАСЕН РАК НА КОЖАТА

МЕЛАНОМЪТ Е НАЙ-АГРЕСИВНИЯТ И ОПАСЕН РАК НА КОЖАТА

В разгара на лятото най-нормалното нещо е да си припомним за меланома.

Меланома се характеризира с бърз растеж и ранно разпространение /метастазирани/ в други части на организма.

БОЛЕСТТА, МОЖЕ ДА СЕ ИЗЯВИ СЪС:

         Промяна в новопоявила се /съществувала / бенка.

         Малко, тъмно, многоцветно петънце с неравни ръбове – надигнато или плоско, кървящо или образуващо коричка

         Бляскаво, твърдо и тъмно люспесто образование

         Диаметър по-голям от този на гумичката на молив – около 6 мм.

ЕТО ЕДНО ЛЕСНО ПРАВИЛО ЗА ОТКРИВАНЕ НА МЕЛАНОМ:

         Асиметрия – едната страна на лезията не е като другата

         Белези от ръбовете – накъсани или неправилни

         Цвят – комбинация от черно, кафяво, синкаво /червени или бляскаво/.

         Диаметър – обикновено по-голям от 6 мм.

Меланомът се среща при хора, които прекарват много време на слънце или злоупотребяват със солариума. При облъчването със свръхдози ултравиолетови лъчи меланоцитите трябва да произвеждат усилено меланин, те нарастват и може да се изродят в туморни клетки. Понякога меланомът може да възникне на ‘’равно място’’, но може да се развие и от пигментираните рождени белези.

Принос за развитие на тумора имат и  генетичната предразположеност, хормоналните промени или травмирането на вродените бенки. Приблизително при 40 на 100 от  хората признаците на злокачествено заболяване се проявява при случайно или умишлено увреждане на бенките. Честотата на меланома се увеличава драстично сред хората на  30-39 години, а после бавно нараства чак до напреднала възраст. Въпреки това младите хора не са застраховани срещу заболяването.

Първият признак на меланом е  появата на нова бенка или промяна в размера, формата или цвета на старите. Туморът може да се появи навсякъде по тялото, но си има и любими места. При мъжете най-често се  развива на торса, главата или врата. При жените се появява в в долната част на краката. При тъмните хора меланомът се появява там, където кожата е по светла – под ноктите на ръцете и краката, по дланите и ходилата.

Експертите препоръчват всяка година да се консултирате с дерматолог. Въпреки това, тъй като меланомът се развива много бързо, за да го усетите  навреме, трябва да проверявате кожата си веднъж на всеки шест месеца. На първо място е необходимо да нарисувате карта на тялото си – очертайте контурите на фигурата си отзад и отпред, така че да виждате дланите, стъпалата и областта  под мишниците. Отбележете върху нея всички бенки, пигментни петна, лунички..

За да разгледате задната част на тялото си ще ви трябва две огледала, голямо и по малко. Методично проверявайте всеки сантиметър от тялото си, дори и местата, скрити под косата, подмишниците, вътрешната страна на бедрата, всички гънки. Не забравяйте за ходилата и дланите. Ако е необходимо помолете някой да ви помогне, например да ви прегледа кожата на главата. С такава карта много по лесно ще забележите възникналите промени.

ПЪРВИТЕ ТРЕВОЖНИ ПРИЗНАЦИ;

Разбира се, не би трябвало да изпадате в паника  при появата на всяка нова бенка. Въпреки това има определени признаци, при появата на които не е необходимо да се колебаете, а веднага да потърсите медицинска помощ. На първо място трябва да ви разтревожи изчезването на кожния рисунък върху повърхността на вродените бенки. Лошо е, когато станат лъскави и променят формата си. Обърнете внимание на увеличаването на размера на бенката, появата на сърбеж, тъпа болка или парене в тази област

ТРЕВОЖНИ ПРИЗНАЦИ – Лющеща се повърхност, образуване на сухи струпеи по повърхността и падане на космите, ако е имало такива. Туморните клетки натрупват меланин, затова и бенките потъмняват, но може да се появят и обезцветени места. И накрая, бенката-меланом започва  не само да се разширява, но става и по-плътна, извисява се над околните тъкани, а на повърхността  си има малки възли . В по-късните етапи злокачествените бенки стават по-меки на допир и са покрити с язвички, а кожата около тях е възпалена. Повърхността на меланома мокри и кърви, а около нея се появяват няколко дъщерни тумора – с тъмен или розов обрив.