Коклюш - магарешка кашлица

Коклюш - магарешка кашлица

Коклюш  /магарешката кашлица/ е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища. Причинява се от бактерията  Bordetella pertussis.

Инфекцията  е силно заразна и се придава по въздушно капков път от болен човек на здрав.  Времето от заразяването до проявата на симптомите на коклюша е от 4 до 23 дни.

До средата на миналия век хората са боледували често от коклюш и дори е имало и смъртни случаи, но след масовото въвеждане на имунизацията заболеваемостта е спаднала. За съжаление не всички родители през последните години водят децата си на имунизация, а имунизацията дава висока защита срещу заразяването от коклюш.

От коклюш боледуват предимно децата до 3 годишна възраст и новородените.

Понякога обаче се среща и в по-късна възраст.

Коклюша преминава  през три стадия – катарален, конвулсивен и възстановителен.

Катаралният стадий продъжава 10-15 дни. Характеризира се с отпадналост, липса на апетит, лека хрема, конюктивит, кашлица която се засилва вечерно време и не се облекчава  от лекарства и чайове. Повишава се температурата. Поради тези симптоми коклюша трудно се открива в началния стадий.

През конвулсивния стадий кашлицата се засилва, става спастична, болните имат серия от кашлични пристъпи, които са едн след друг и хората остават без въздух, докато накрая идва едно дълбоко вдишване. Шумното вдишване е дало и народното име на коклюша – магарешка кашлица. По време на пристъпите  болния е със зачервено лице и конюктиви, с издути шийни вени. Децата са неспокойни , възбудени. При по тежките пристъпи лицето и особено устните посиняват поради недостига на кислород. Езикът е изплезен навън и е също синкав. Възможно е кръвотечение  от носа, кръвоизлив по бялата част на очите. В края на кашличния пристъп се отделят жълтеникави храчки.

Пристъпите варират от 5-6 за денонощие до 20-30 и дори могат да достигнат и 50.

Конвулсивния стадий на коклюша продължава 3-4 седмици, след което пристъпите отслабват и се разреждат.

Третия стадий  – на оздравяване трае от 1 до 3 седмици.

За потвърждаване на диагнозата се правят кръвни и микробиологични изследвания и имунофлуоресцентно изследване.

Лечението е симптоматично – сироп за кашлица, капки за нос, а при децата до 3 години и особено при кърмачетата се включва и антибиотик. Болният е най-заразен през катаралния стадий, а през следващите седмици по-слабо.

Коклюшът може да донесе различни усложнения. Най-често води до бронхит и пневмония.Затова коклюша не бива да се подценява. Единствени сигурен начин да се предпазим от коклюша е имунизацията, която се прави пред втория, третия и четвъртия месец от живота на детето с петкомпонентна ваксина. Реимунизация се извършва след една година от последната инжекция и на 6-годишна възраст.

Коклюш – магарешка кашлица