ЛУМБАГО

lumbago

При лумбагото помага единствено раздвижването и до голяма степен зависи от нетренираните мускули.

 

Милиони хора познават тази болка: внезапна, без предупреждение ги удря в кръста. Човек не може да изправи тялото си и всяко движение засилва оплакванията.

 

При лумбагото няма никакви предварителни болки. То ни спохожда като гръм от ясно небе по време на съвсем обикновени ежедневни движения- при завъртане на тяото, при навеждане, изкачване или  преди всичко при изправяне от необичайна или продължителна поза. Изведнъж ни прерязва болка в кръста, понякога толкова силна, че се вдървяваш в едно положени или пък не можеш да се помръднеш без чужда помощ.

 

Погрешното седене, лежане, навеждане, носене и твърде голямото обездвижване на мускулатурата са най-честите причини, предизвикващи лумбаго. Нетренираните гръбначни мускули, слабите сухожилия и мекият корем не успяват да изпълнят най-важната функция, а по-точно – да крепят успешно гръбначния стълб.

 

Без този стабилизиращ ‘’корсет’’ гръбначният мозък е подложен на грешни пренатоварвания, които не може да издържи дълго време. Предварително е програмирано преждевременно затваряне на интервертебралните хрущяли, а също и на прешлените.

 

Често е достатъчно едно несъзнателно движение. Хрущялът се надига от нормалното си място, но не може да се върне в старото положение, защото мускулатурата на кръста се е свила в спазъм и често блокира гръбнака в грешно положение. Стига се до натиск върху нервните окончания и точно това предизвиква типичната за лумбагото прерязваща болка. Понякога подобни разтягания се получават и от простуда на поясните мускули или под въздействието на силен душевен стрес.

 

Хората с лумбаго често сами могат да подобрят състоянието си. Особено помага лежането с вдигнати крака. Гърбът трябва да е на гладка повърхност, подбедрицата е поставена под ъгъл от 90 градуса спрямо бедрото върху стол или  шкафче. В тази поза гърбът се отпуска и мускулите се освобождават от напрежението.

 

Поставяне на лед – на всеки два часа от 3 до 5 минути облекчава болките в най-острата фаза.

 

Ако настъпи подобрение, идва ред на затоплящата фаза за възстановяване на кръвообръщението – препоръчителни са електрически или водни възглавнички, затоплящи компреси. Ако и след предприетите мерки болката не отшумява, ще трябва да се консултирате с лекар.

 

НАЧИНИ ДА ПРЕДОТВРАТИМ КРИЗА НА ЛУМБАГО

  1. ГЪРБЪТ ВИНАГИ ДА Е ДОБРЕ ИЗПРАВЕН – т.е главата нагоре, гърдите напред, коремът назад.
  2. ПРИ СЕДЕНЕ БЕДРАТА ТРЯБВА ДА ЛЯГАТ ИЗЦЯЛО НА ПОВЪРХНОСТТА ЗА СЕДЕНЕ, височината на стола трябва да отговаря на дължината на подбедрицата и да има поддържащи пояса възглавнички или облегалки.
  3. ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО СТОЕНЕ ДА ПРЕХВЪРЛЯМЕ РАВНОМЕРНО ТЕЖЕСТТА НА ТЯЛОТО ОТ ЕДИНИЯ НА ДРУГИЯ КРАК.
  4. ПРИ НАВЕЖДАНЕ ДА СЕ СВИВАМЕ В КОЛЕНАТА, НЕ В КРЪСТА.
  5. ТЕЖКИ ТОВАРИ ДА НОСИМ БЛИЗО ДО ТЯЛОТО И НИКОГА ОТСТРАНИ. Когато повдигаме тежест нависоко, да бъдем с изпънат гръбнак и да изтласкваме тежестта между коленете си.
  6. ДА СЕ ДВИЖИМ РЕДОВНО. Бягането, карането на колело, плуването укрепват гръбначната и коремната мускулатура.
  7. ГИМНАСТИКАТА Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ. Това са уражнения за навеждане, изпъване на гърба, клякане и кръгови упражнения.
  8. КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-ЧЕСТО ПРИ ЛЕЖАНЕ ДА СЕ ПРАВИ СВЕЩ С ИЗПЪНАТИ КРАКА И ДА СЕ СМЕНЯ СЛЕД ТОВА С КРЪГОВИ МАХОВЕ КАТО ПРИ КАРАНЕ НА КОЛЕЛО. При това добре да се пази равновесие с ръце, опряни на повърхността, на която се лежи.
  9. ЗА ПЪЛНО ОТПУСКАНЕ НА МУСКУЛИТЕ ДА СЕ ЗАЕМА ПОЗАТА, при която подбедрицата е върху стол или друга повърхност под ъгъл 90 градуса спрямо бедрата, а гърбът е в покой върху равна повърхност.

 

СЪВЕСТНО ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПРЕПОРЪЧАНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ