Липов чай при настинка

lipaНастинките много често поразяват мъжете и жените точно когато не трябва – имате важно събитие, нова работа и прочие. Една настинка продължава между 10 и 15 дни. Ако не може да си позволите да отсъствате от работа толкова дни ще ви представим един много прост начин да облекчите симптомите на настинка, без да използвате лекарства, а само билки.

Липовия чай е много популярен

Една от най-известните народни билки това е липата е дървесен вид принадлежащ към род Tilia. За целите на народната медицина се използват само цветовете на липата, от тях се приготвя чай. Обикновено повечето хора усещат кога цъфти липата поради силният и аромат. За територията на България липовия цвят започва да цъфти през месец юни. Първо започва цъфтежа в южна България, а след това в северна.

Не ви препоръчвам да берете цветове от градските липи, защото те акумулират в себе си голямо количество олово и други тежки метали. По-добре е брането на липов цвят да става от селски райони или гори.

Липовият цвят има дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично действие.

Успешно липовия чай се прилага при остри катари на горните дихателни пътища. Добри резултати се постига и при ларингити, бронхити. Освен при настинка и грип използването на чай от липа се препоръчва и за хора имащи проблем с пикочните пътища, защото липовия чай има лек диуретичен ефект.

Ако имате болки в гърлото може да не си правете чай от липата, а да си приготвите по-силна отвара и с нея да си правете гаргара на гърлото.

Компреси от липа може да се прилагат при изгаряния и външни рани, липовия цвят успокоява нараненото място и съдейства за по-бързото оздравяване.

Чай от липа

За да си приготвите хубав и ароматен чай от липа ще са ви необходими около 20 грама цвят от липа за половин литър вода. Първо водата се оставя да заври, поставя се липовия цвят и се чака още няколко минути, след което вашия липов чай е готов. Консумира се топъл. При настинка е добре вместо захар да сложите една или две лъжици мед зависи, колко сладък обичате чая.

Липов чай