Летен грип – симптоми

Летен грип – симптоми

С настъпването на лятото и затоплянето на времето много хора смятат, че е отминала опасността от вирусни заболявания и грипни инфекции. Истината е малко по-различна горещите месеци крият също толкова опасности за здравето на човек както студените зимни дни.  През месеците юли и август броя на заболелите от летен грип рязко се покачват, алармират епидемиолозите, а в края на август започва завишаване на болните от хепатит А. Това налага да сме изключително внимателни и да не подценяваме опасността от това да се заразим.

Летен грип

Летния грип е инфекциозно заболяване и се разпространява бързо сред хората. За разлика от зимния грип, летния се причинява от ентеровируси, които атакуват храносмилателният тракт и най-вече лигавицата на червата.

Симптоми на летен грип

Симптомите на летния грип са сходни с тези на зимния грип – обща отпадналост на болния, главоболие, мускулни болки, висока температура и треска. Обикновено първите симптоми се появяват на третия ден след заразяването, а самото заболяване продължава около 10-12 дни.  Летния грип е силно заразен поради, което се препоръчва болните да имат максимално малък контакт с други хора.

Летен грип