Лечение на брадавици с мляко

bradaviciПротеин в майчиното мляко лекува упорити брадавици, показват резултати от ново изследване. И макар данните да са предварителни, те предлагат нови надежди в лечението на рака.

Брадавиците най-често са не канцерогенни разраствания причинени от различни щамове на човешки папиломен вирус. В зависимост от  вирусния щам, брадавиците се унищожават със салицилова киселина или други средства. Понякога някои брадавици продължават да се развиват, независимо от лечението.

 

 

По-стари експериментални изследвания са открили антиканцерогенните свойства на протеинен комплекс, наричан лактобактериум – олеикова киселина, който съдържа белтък, открит в майчиното мляко. Той има необикновени свойства, които го правят нов потенциален терапевтичен агент.

 

 

Експериментални изследвания показват, че протеинът засяга туморни клетки. Протеиновият  комплекс активира процеси на клетъчна смърт – той се абсорбира в туморните клетки, нарушава активността им и причинява смърт, обясняват учените.

 

В новото проучване са включени  40 пациенти с кожни брадавици, които не са се повлияли от обичайното лечение. В продължение на три седмици част от тях били третирани с протеинния комплекс от майчино мляко, а друга част с плацебо. Учените измерили размера на брадавиците, за да отчетат промени в обема на лезиите. Резултатите показали, че при всички пациенти третирани с протеинния комплекс, има 75% намаление на размерите на брадавиците, в сравнение с 15% намаление – в плацебо групата. С течение на времето се отчело пълно изчезване на брадавиците при пациентите, които използвали протеинния комплекс от майчиното мляко. Две години по късно 38 от 40 участника вече нямали никакви брадавици. Не били отбелязани никакви странични ефекти – протеиновият комплекс от майчиното мляко унищожава само туморни клетки и това според авторите го прави потенциално ново лечение.