Лечение на напукани устни

напукани устниУстните са може би един от най-важните органи на човека, с помощта, на който те показват любовта, но на никой не му е приятно, когато целува човек с напукани устни. Поради тази причина трябва да обърнем специално внимание на устните си през зимните месеци, когато опасността от появата на напукани устни е най-голяма.

Защо се получават напукани устни

Причините за напукване на устните са много разнообрази, но една е най-често срещаната причина и това е нашия неправилен навик да облизваме устните си. В резултат на честото облизване ние правим повърхността на нашите устни подобно убежище на различни микози, които преминават в по-долния слой на устните причинявайки тяхното напукване.

През зимните студени месеци с цел да не си личи толкова напуканите устни ние продължаваме да ги облизваме. Да намаля се напукването на устните но това е нож с две остриета, защото всяко едно облизване през зимата води до по-сериозен проблем с напуканите устни.

Трета причина за поява на напукани устни е вирусна инфекция, придружена с повишаване на температурата. Този вид напукване на устните се различава от останалите. Обикновено се образува плътна коричка върху устната и стои изгоряла с променен цвят на местата на напукване.

Напукани устни лечение

Едно от най-добрите лечения на напукани устни, това е промяната във вредните навици. Спрете да ближете устните си за да им дадете шанс да се оправят. Добра идея е да използвате балсам за устни с омекотяващ ефект през зимата и горещите летни дни това ще намали вероятността от поява на напукани устни.

Ако искате да се доверите на народните билки, те също могат да ви спасят от напукани устни за целта се приготвя домашно мехлемче за напукани устни.

Рецепта за домашен мехлем при напукани устни:

мащерка
зехтин
мед

Мащерката се стрива много фино, добавя се към нея малко зехтин, а след това и медът. Съставките се разбъркват добре и се поставят на водна баня. След 5 минутна водна баня чакаме нашия мехлем да изстине и се нанася на устните. След това се сваля. Прави се поне 3 дена, за да може нашите напукани устни да си починат.

Напукани устни