Кървящи венци – симптоми и лечение

Кървящи венци – симптоми и лечение

Кървящите венци е може би един от най-често срещаните дентални проблеми. Много хора, страдат от това заболяване, а когато лечението му е лесно, много от хората все още не са забелязали, че страдат от кървящи венци.

Причината за появата на кървящи венци са много – от бактерии до натрупването на зъбен камък, без значение, коя е основната причина за поява на кървенето от венците заболяването води към една посока, а именно към парадонтоза.

Кървящи венци – симптоми

Колкото по-рано уловим симптомите на кървящите венци, толкова по-лесно и по-бързо ще може да се справим с това заболяване. Първия белег, който може да различим това оставянето на лека кървава нишка по пастата за зъби след като я изплюем в умивалника.

С напредването на заболяването все по-често се среща кръвта по пастата за зъби, но се появяват и нови симптоми като оставяне на кръв при отхапване на плод като ябълка или круша, ако не се вземат мерки венците от приятно розови стават кърваво червени, дъха в устата се влошава и може да настъпят различни дентални проблеми, като разваляне на зъби, разместване на зъбите и пр. поради тези причини важното установяване на симптомите на кървящи венци и вземането на превантивни мерки е от изключително голямо значение.

Кървящи венци – лечение

Лечението на кървящите венци в ранен стадии не е трудно, то може да се изрази само в  използването на определени пасти за зъби, които да стегнат венците и да им помогне да заздравеят. Специализираните пасти за зъби се продават както в аптеките така и в големите търговски вериги, цената им е леко по-висока от нормалните и варира от 5 до 10лв. Сред марките лидери са: Сенсодин, Елгидиум, Parodontax в момента на пазара на медицински пасти за зъби срещу кървящи венци навлиза и българската марка Astera.

Освен подходяща паста за зъби, добре е да използвате и специализирана четка, която е с по-нежни косъмчета и предпазва нежните венци от разкървавяване по време на четкането на зъбите.

Ако проблема с кървящите венци не отшумява въпреки взетите мерки, добре е да се прибегне до по-сериозни средства за борба с кървенето. Това може да бъдат различните видове вода за уста. Специализирани в това отношение водата за уста Еудирл, отново водата за уста Елгидиум и Parodontax. Добре е да знаете, че водата за уста срещу кървящи венци не бива да се използва повече от 10 дена. Ако сте ценители на натуралните продукти може да изпробвате и билковото средство Сандрин. Няколко капки (5-15) се разтварят в малко количество вода и устата се нажабурква. В Сандрина се съдържа познатото заздравяваща антибактериална билка – жълт кантарион.

Може би най-ефикасния метод за лечение на кървящи венци е посещението при зъболекар. Той квалифицирано може да установи причината за появата на кървенето и да назначи подходящо лечение. Обикновено се налага почистването на зъбния камък ( което е хубаво защото избелва и зъбите) и намазва венците със специални пасти.

Кървящи вени