Кърлежи и комари нападат децата

Кърлежи и комари нападат децата

Още от средата на месец април много майки започват да се притесняват за децата си. Причината поради която родителите са с повишена загриженост това е наплива на кърлежи и комари по родните паркове и градини.

И двата вида спадат към групата на ектопаразитите. Проблема с комарите може да се приеме като локален за населените места в близост до водни басейни като реки, езера и блата. Уязвимостта от комарите и числеността на тяхната популация освен от водния обект зависи и до голяма степен от условията на годината. Ако през пролетните месец падат обилно количество дъждове, то и проблема с комарите ще е по-сериозен.

Комарите в България се приемат за безобидни животни. Случай на маларийни комари не са съобщавани, но въпреки това комарите са бич за малките деца. Често ухапванията от комари причиняват силен сърбеж и децата разчопват образуваните пъпки в резултат на което се получават множество рани най-вече по краката и ръцете.

Кърлежи и опасности

Кърлежите са далеч по-сериозен проблем за родителите от колкото комарите. Причината за това е че кърлежите са приносители на множество болести, част от които могат да имат и летален изход при неправилно лечение.  Най-честите огнища на кърлежи в градски условия това са не поддържаните паркове и градини. Подържаните места за отдих през ранните пролетни месеци също могат да са приятно убежище за кърлежи. След напръскването на градините обикновено опасността от ухапване от кърлеж рязко намалява.

ВНИМАНИЕ!

Градинките, които скоро са пръскани против кърлежи или комари не са благоприятни поне три дена за посещение от малки деца. Обикновено служителите от паркове и градини поставят табели с обозначен карантинен срок. Спазвайте го.

Защита от кърлежи и комари

Единствената ефективна защита от кърлежи и комари това са репелентите. В днешно време повечето марки репеленти действат едновременно срещу комари, кърлежи и конски мухи. При избирането на подходящ репелент е добре да се информирате колко продължава защитата на продукта. Обикновено най-силните репеленти защитатават от комари около 6 часа и от кърлежи около 4.

Дори и след като сте намазали добре тялото си с репелент след приключване на разходката в парковете и градините е нужно да огледате добре тялото си за кърлежи. Дрехите задължително се изтупват – може да има кърлеж който се е покачил върху тях и по невнимание да го вкарате в домът си и да станете жертва.

Ако имате куче, задължително преди да го преберете още на място огледайте за кърлежи.

Ако установите, че по вас има забил се кърлеж, ако можете и знаете как е добре да го извадете. Кърлежа задължително трябва да бъде прибран в подходящ съд (може обикновено стъклено бурканче с капачка). Много е грешно след вадене на кърлежи те да бъдат горени, защото различни инфекциозни заболявания пренасяни от кърлежите могат да възникнат в рамките на до 3-4 дена от деня на ваденето. Запазения кърлеж лесно може да бъде изследван за патогенни!

Кърлежи и комари