КУЧЕШКА ТЕНИЯ

кучешка тения Ехинококовата тения паразитира в тънките черва на кучета, вълци, чакали, по-рядко котки. Възрастната тения е дълга няколко милиметра, има главичка и тяло, съставено от 4-5 членчета. В последното членче на женската тения се съдържат до 800 яйца. С изпражненията на животните яйцата на тенията попадат в околната среда и чрез замърсени храни и вода достигат до храносмилателния тракт на човека.

Тук ембрионите пробиват стената на червата, проникват в кръвта и чрез нея в черния дроб и белите дробове.  Кучешката тения предпочита да се настани в белия  или черния дроб. В белия дроб яйцата се задържат и образуват кисти. Всяка киста има капсула със зародишен слой, от който чрез ‘’пъпкуване’’ се образуват нови кистички.

 

Тези кисти се образуват и пребивават в организма дълго време без да проявят симптоми. Само понякога може да се забележи кожен обрив по тялото. При нагнояване на кистата общото състояние се влошава, телесната температура се покачва до 39-40 градуса и това наподобяван остър белодробен абсцес. При разпадане /скъсване/ на кистата нейното съдържание се изхрачва, премесено с кръв.

 

Лечението на белодробната ехинококова киста е оперативно. Извършва се тотално отстраняване на кистата заедно със съседната белодробна тъкан.

 

Профилактиката на болестта е свързана с голяма лична и битова хигиена  , обилно измиване на хранителните продукти, прецизен ветеринарен контрол върху продуктите, които ще се консумират.

Кучешка тения