Красиви и здрави зъби

Красиви и здрави зъбиКрасиви и здрави зъби

Начинът да запазим зъбите си в добър вид и състояние е стриктната външна и вътрешна поддръжка. Външната се свежда най-вече до хигиената, вътрешната – до подходящо меню.  Един от важните въпроси на тема зъби са пастите. Различават ли се те една от друга или всичко е въпрос на реклама? Различия действително има, не става дума само за рекламен трик. За да отговаря на изискванията, пастите трябва да изпълняват поне една от следните функции – избелване на зъбите, заздравяване на венците, предпазване от кариес, ограничаване на наслояването на зъбен камък, освежаване на дъха. Но има и такива, които действат комплексно.

Предлагат се и специални изпълнения за пушачи, за деца, за хора с чувствителни зъби и др. За да изберете най-подходящата за вас паста, трябва внимателно да проучите нейния състав. Основните видове са 3

 

ХИГИЕННИ – само почистват

 

ЛЕЧЕБНО -ПРОФИЛАКТИЧНИ – предотвратяват възникването на болести

 

ЛЕЧЕБНИ – отличават се с лечебни функции, но не могат да заменят напълно стоматолога

 

За да бъде намален риска от кариес чрез създаването на покривен защитен слой върху зъбите, са необходими флуориди и калий. Именно тях трябва да търсите в състава на лечебно-профилактичната паста. При заболявания на пародонта са необходими пасти с триклозан, метронидазол, съединения на цинка.

 

Ако зъбите ви са чувствителни и реагират на гореща, студена или сладка храна, избирайте лечебни пасти с хидроксиапатит, биологично активен калциев хлорид, дикалциев фосфат или калиев нитрат. Те понижават чувствителност.

 

 Състоянието на зъбите до голяма степен зависи и от храните и напитките. За тяхното укрепване и поддържане здрави трябва преди всичко да бъде осигурено набавяне на калций и витамин  D, а за профилактика на скорбута и защита срещу инфекции – витамин С. От останалите витамини важна роля във формирането на зъбите играе витамин А.

 

Източник на витамин D са тлъстите морски риби, кравето масло, сметаната, яйчния жълтък, говеждият черен дроб. Този витамин се синтезира в организма под действието на слънчевите лъчи, затова профилактиката на неговия  дефицит изисква разходки на открито.

 

Витамин С се набавя не само от цитрусовите плодове, а от всички зеленчуци и плодове. Тъй като човешкия организъм не създава запаси от него, менюто трябва всеки ден да съдържа плодове и зеленчуци.

 

Богати на витамин А са сиренето, яйчния жълтък, кравето масло, хайверът, пълномасленото мляко. В организма той се образува от каротина съдържащ се в червените, жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци, както и в зелените части на лука, спанака, магданоза, марулите.

 

Ефикасен за поддържане на зъбите е и зеления и черния чай. Чаят е богат на полезен за зъбите флуор, а в комбинация с млякото и на укрепващ състоянието им калций. Той е идеална алтернатива на газираните питиета, които имат принос в разрушаване на зъбите.