КОМПЮТЪРЕН ВРАТ

kompiutyrВече има модерна диагноза – “компютърен врат”. При диагнозата “компютърен врат” се наблюдава промяна на  цялата биомеханика на гръбначния стълб, на тялото като цяло. “Компютърен врат” се получава при неправилно ползване на компютъра. Монитора трябва да е на нивото на очите. Когато не е поставен правилно се натоварва вратът. Това води до болки във врата. Масови са случаите на хора, които имат проблеми с гръбнака и таза.

 

Има случаи на жени, които получават дискови хернии от по-продължително седене. От заседналия начин на живот мускулатурата атрофира, защото натоварването е само в дисковете на тазовите прешлени. Обездвижването е модерен и актуален проблем. Не трябва да мислим, че хернии се получават само  от вдигане и носене на тежки неща.

 

Необходимо е да избягваме и някои вредни навици за да поддържаме в добро състояние гръбначния си стълб. Човек изобщо не трябва да се навежда. Той трябва за всяко нещо да кляка. Това е първото и много важно условие да запазим двигателната си активност. Така сме устроени – това е биомеханиката на човешкото тяло. Друго важно нещо е да не кръстосваме краката, това е убийствено за кръста. Усуква се тазът, оттам се усуква и целият гръбнак. Може да се прещипе и бедрената артерия.

 

Много трябва да се внимава, когато ставаме от леглото – става се странично, спускат се краката и леко се натиска с ръце.костите са били в покой, независимо колко часа сме спали. Обикновено, когато тръгваме да ставаме с главата напред, се усукват мускули и стават големи бели. Това са елементарни правила, но малко хора ги знаят, още по малко ги спазват. Понякога изобщо не им обръщат внимание.

 

Неправилното седене пред компютъра води до  деформации в гръбначния стълб и до образуването на т.нар. ‘’компютърен врат’’. Затова преди да седнете пред компютъра проверете дали монитора е правилно поставен на нивото на очите. Освен това е необходимо да ползвате 15 минутна почивка поне на два часа за раздвижване.

 КОМПЮТЪРЕН ВРАТ