КОМПЮТЪРЪТ УВРЕЖДА ОЧИТЕ, РЪЦЕТЕ И ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

deca-compКОМПЮТЪРЪТ УВРЕЖДА ОЧИТЕ, РЪЦЕТЕ И ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Много от нас почти цял ден прекарват пред компютъра. И в края на деня усещаме най-малкото умора и напрежение. Но постоянната работа пред монитора и клавиатурата може да доведе и до сериозни заболявания. Разбира се, ако не вземем никакви мерки.

 

СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО – За няколко часа непрекъснато седене пред компютъра очите силно се уморяват и започват да болят. След това може да се появи усещането, че в тях е паднала прашинка. Това кара човек да започне често да мига, но не му носи облекчение. По статистика всеки 20-ти жител на земята се сблъсква със синдрома на сухото око. В резултат на продължителната работа на компютър изсъхва слъзната ципа на повърхността на роговицата. Очите практически остават сухи, откъдето идва неприятното усещане за ”пясък” в тях. Ако прибавим и работещия климатик, които изсушава въздуха, картината става още по тревожна.

 

Решението е да се снабдите с монитор от течен кристал. Въпреки че и той си има своите отрицателни страни. В този случай се засилва т.нар. светлинна и цветова умора. Тя също води до нарушение на слъзната ципа. В днешно време се продават различни препарати за овлажняване на роговицата. От тях периодично се капва в очите. Най-добре са ви ги предпише лекар. Имайте предвид, че тези капки се използват не повече от 3-4 пъти на ден. Освен това можете да си правите специална гимнастика за очи, а също и да ползвате специални очила. Основното е обаче редовно да си правите почивка. Поне веднъж на час.

”ТУНЕЛЕН СИНДРОМ” – Характеризира се с изтръпване и боцкане и треперене на пръстите, болка в китката, появяваща се след няколко часа работа на компютъра. Този синдром е професионално заболяване, възникващо при хора, които цял ден изпълняват еднообразни действия с ръце – набират текстове или движат мишката на компютъра. Причината е оток или притискане на средния нерв в канала на китката. В отделни случаи това нарушение маже да доведе до инвалидност.

 

За да предотвратите тези неприятности, се заемете с профилактика. Преди всичко трябва да седите правилно на компютъра. Най-добре си купете подвижен стол, на който да се регулират височината и съответното положение на гърба си. Седнете така, че кръстът ви да е под прав ъгъл с бедрата. Ъгълът между раменете и горната част на ръцете също трябва да е 90 градуса. А височината, на която е разположена клавиатурата, да бъде около 70-75 см. Ако клавиатурата е правилно разположена, китките на ръцете трябва да ”лежат” върху нея. Всеки час си правете почивка от по 10-15 минути, като през това време можете да изпълнявате леки упражнения за китките. Например силно да стискате в юмрук всяка ръка, след което рязко да разтваряте ръката си. Или въртеливи движения на китките навътре и навън. Повтаряйте упражненията по 10 пъти.

 

Зрителният компютърен синдром е типичен проблем на работещите пред монитора.

 

Алергичният конюнктивит обикновено се наблюдава в период на цъфтене при алергично болните и при тези, които носят контактни лещи.

 

Глаукомата се развива след 55-60 години, но ако в семейството е имало подобно заболяване, това може да се случи и по рано. Особено ако страдате от повишено вътрешно налягане, диабет или сте преживели травми на очите. Ако забелязвате при себе си някои от признаците, които описахме, се изследвайте на всеки 5 години при специалист. Ако вече сте навършили 40 години се изследвайте всеки 2 години и съответно над 63 години – всяка година.