Кожни обриви причинени от алергия

Кожни обриви причинени от алергия

Алергията е едно от най-срещаните заболявания по цял свят. По не потвърдени данни всеки 3 гражданин на Република България страда от лека алергия, а всеки 12 от по-тежка форма на това заболяване.  Причината за появата на алергия са много от фактори на околната среда, до не понусимост към определени хранителни вещества. Най-общо причинителите на алергия се наричат алергени и за различните хора, алергените може да са различни.

Дефиниция за алерген

Това е вещество, което е безвредно за повечето хора, но при определени индивиди, имунната система разпознава алергена като опасно вещество и започва да се бори с него в резултат на което се появява алергичния отговор.

Около 50% от хората с алергия страдат от леки дискомфорт като кихане, кашляне, сърбеж на очите, сълзене, хрема и прочие. При по-малък процент от хората и главно при децата и жените, алергията може да има по-тежка форма като например кожен обрив със специфични петна и сърбеж, още по-тежка форма на алергия при някои хора това е задуха и астматичните пристъпи.

Кожен обрив причина за поява

Както вече беше споменато причината за алергиите може да са много и най-разнообразни. Ще се опитаме да разгледаме най-честите причинители на кожни алергии.

Алергия от козметични продукти

Това е един от често срещаните проблеми за поява на обрив по кожата на жените. Алергията може да се причини от козметични продукти с изтекъл срок на годност, от козметични продукти, които са произведени при нисък контрол (Китай, Виетнам, Турция и пр.). Обикновено кожния обрив се появява в областта където е третирано с козметичния продукт, при някои бои за коси, ефекта може да се разпространи.
Най-често в този случай се наблюдава алергичен обрив с дребни пъпчици и изключително силен сърбеж.

Кожен обрив от алергия към храна

В редки случай, определени хора могат да имат непоносимост към определен вид храна. Тогава се наблюдава кожен обрив в областта на корема и външните полови органи. Не е изключено кожни обриви да сменят локацията си с друга след определен период от време.

Обриви причинени от насекоми

През летните месеци, най-често се наблюдават кожни обриви от животни, понякога е достатъчно определено насекомо да ни полози за да се появи лек обрив със специфичен сърбеж. Обикновено това са отровни насекоми, чиято отрова обаче е твърде лека за човек и единствено причинява временен дискомфорт.
Обриви и петна по кожата могат да се появят в резултат на слънчева или студова алергия. В тези случай обикновено петната приличат по-скоро на старчески петна, а не на типичен обрив. Те са бледо кафеникави, белезникави в началото обикновено не се забелязват, но в напреднал стадии, ако не се вземат мерки, обрива може да причини сърбене, а е и неприятен козметичен проблем, защото се обрива се появява обикновено по видимите места.

Домашния прах също може да е причина за поява на алергия и алергичен обрив. Домашния прах е един от най-често срещаните алергени при децата. Обрива, който може да причини обикновено е с подутини, подобни на ухапване от комар с наситено червен цвят. Най-често този обрив се появява в областта на свивките на тялото (колени стави, лакти, мишници) също така по кожните гънки, появява се и на места, където дрехите имат ластици.

Опасни ли са кожните алергии

Както всички алергии ако не се вземат навременни мерки за ограничаване на алергичната реакция, проблема може да се влоши и да настъпи алергичен шок. Това обаче се наблюдава рядко, обикновено кожните алергии отминават бързо. Но въпреки това е добре да се вземат превантивни мерки. Препоръчително е използването на противоалергични медикаменти съдържащи антихистамини.

Ако имате кожен обрив причинен от алергия може да заложите на следните лекарства, които се продават в аптеката без рецепта: Алергозан (при слаба проява), Ксизал 5мг. или Кларитин.

Обрив причинен от алергия