Кожа – устройство и заболявания

kojaКожа – устройство и заболявания

Кожата е най-външната покривка на тялото. Това, че кожата е граничен орган и придава функциите да защитава по-долу намиращите се органи от вредното въздействие на околната среда, а освен това в нея се разполагат редица рецептори за контакт с заобикалящият ни свят. Под думата кожа повечето хора разбират тънкия слой който виждат в същност кожата е сложно устроен орган. В най-простата си структура кожата се състой от 2 слоя – епидермис и дерма.

 

Кожа – епидермис

Епидермиса  е най-външния слой на кожата. Редица проблеми на кожата се дължат именно на клетките намиращи се в този слой на кожата. В най-долната част на епидермиса се намира т.нар. герминативен слой клетки. Тези кожни клетки са с цилиндрична форма те съдържат ядро и се делят непрекъснато. Ново появяващите се кожни клетки избутват по старите клетки от герминативния слой, които изкачвайки се по-нагоре в епидермалния кожен слой натрупват в себе си белтъка кератин, който води до смърт на ядрото. Тези кожни клетки губят способността си  да се делят и образуват т.нар. рогов слой на кожата. Роговия слой е най-външния слой на кожата, при човека този кожен слой се състой само от мъртви клетки с плоска форма. Тези кожни клетки са изложени на  непрекъснатото въздействие на атмосферните влияния, тези клетки се износват и опадват. Типичен пример за подобно опадване на кожни клетки е след излагането продължително време на слънчеви лъчи, при което настъпва т.нар. белене, което е естествена защитна реакция.

 

Кожа – дерма

Дермата лежи непосредствено под епидермиса състой се от съединително тъкани влакна, кръвоносни съдове, нерви, нервни окончания и корените на космите. В епидермиса съединително тъканите влакна се пресичат под различни ъгли, което е и най-характерния белег за топлокръвие.

 

Кожни заболявания

Появата на кожни заболявания се дължат най-вече на увреждания или дразнения на епидермалният слой.

 

Кожни мазоли – Появата на кожните мазоли се дължи на физически дразнения върху кожата в резултат, на което клетките в герминативния слой на епидермиса започват да се делят интензивно това натрупване на клетките води до появата на кожните мазоли.
Мазоли се появяват главно по дланите в резултат на тежък физически труд.

 

Пришки – Това са също кожни заболявания само, че на ходилата. Пришките се получават по подобен начин, като пришките само, че тука не се наблюдава уплътняване на клетки, а напротив получава се едно разстояние, което се изпълва с течност. Пришките на крака са един неприятен проблем. Причината за появяването са неудобните обувки. Особено през летните месеци, когато краката се изпотяват повече и започва едно непрестанно търкане на обувката върху кожата, а отговора на крака е появата на пришка. Ако ви се появи пришка не бързайте да слагате лепенки. Лечението на пришки не се състой също в пукането на мехура. Оставете крака да си почине обуйте удобни обувки и сложете чорапи така ще намалите негативното влияние на неудобните обувки върху крака.

 

Напукани пети

Малко хора знаят но напуканите пети са също сериозен кожен проблем, а в някой случай напуканите пети могат да болки при стъпване, не добре изглеждащи ходила и други за повече може да прочетете – Напукани пети

 

Редица други кожни проблеми са – бенките, рак на кожата, пъпки – акне и други.