Кисти в яйчниците

Кисти в яйчниците

Кисти в яйчниците
Много от жените научават късно, че имат кисти в яйчника. Причините за това са много, но една от най-важните е ниската култура сред българските жени, които приемат за срамно редовното посещение при гинеколог.

Въпреки опасния начин по който звучи това заболяване, повечето кисти на яйчниците не са опасни за здравето на жените. Появата на кистите е в периода на узряване на фоликулите и след няколко месечни цикъла кистите изчезват от само себе си, толкова бързо, колкото са се и появили.

Едва около 30% от случаите се налага оперативно лечение на кисти в яйчниците. Обикновено оперативна намеса се налага когато размера на кистите достигне повече от 10см. и в рамките на три менструални цикъла не са се разнесли. В края на 20 век операциите за премахване на кисти бяха сложни и до голяма степен касапски с оставането на сериозни белези по корема на жената. В днешните времена обаче, оперативното премахване на кисти в яйчниците е значителен по-благосклонен процес при жените. Прилага се главно лапароскопска операция при която върху кожата на корема остава само лек козметичен белег.

Причини за поява на кисти

Кистите се появяват по няколко основни причини.
1. Рано появила се менструация в детска възраст
2. Силно изразено наднормено тегло особено скоково напълняване
3. Хормонални нарушения особено на щитовидната жлеза
4. Нередовен менструален цикъл

Към причините за появата на кисти в яйчниците може да се добави и честите инфекции на половата система при жената.

Симптоми на кисти в яйчниците
Обикновено жените, които имат кисти на яйчниците се оплакват от болки в долната част на корема. Болките са засилват след полов акт особено при по-грубо проникване от страна на партньора. Болки се усещат при повдигане на тежко от земята и при активно физическо натоварване във фитнес зала.

Кисти в яйчниците