ПРАВИЛНА УПОТРЕБА НА КАПКИТЕ ЗА НОС

капки за носПри остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища най-често първо се засяга носната лигавица. Тя се възпалява и отокът възпрепятства изтичането на носните секрети. Това пречи на дишането, което затруднява както работата ни денем, така и съня ни нощем. Капките за нос разширяват кръвоносните съдове в носната кухина, намаляват оттока и позволяват да дишаме спокойно. Но при  използването им трябва да имаме в предвид няколко неща.

 

  1. Съдоразширяващите препарати  не се препоръчват за бременни жени, хора с високо артериално налягане или с други проблеми на кръвоносните съдове.
  2. Продължителността на действие на съдоразширяващите медикаменти от старо поколение е 4-6 часа. По съвременните средства могат да облекчат дишането за 10-12 часа. Поради това те се използват по рядко, затова са и за предпочитане. Не бива да използваме препарати за лечение на хрема повече от 3-4 пъти на ден. Като всеки медикамент те не са безобидни.
  3. Много добро средство  при хрема са спрейовете За разлика от капките  спрейовете действат само върху лигавицата на носа и не се стичат в носоглътката, което ги прави по икономични.
  4. Използвайте препарати против хрема 3-5 най-много 7 дни. Съдоразширяващите средства  въздействат негативни върху носната лигавица и при злоупотреба само влошават състоянието й. Като алтернатива може да прилагате препарати, които са смес от масло от евкалипт, мента, чаено дърво и др. Те не свиват кръвоносните съдове, затова пък подобряват оттока на носните секрети, без да увреждат лигавицата и притежават антибактериално свойство