Камъни в бъбреците причина и лечение

Камъни в бъбреците причина и лечение

Една от най-често срещаните болести на пикочната система това е бъбречнокаменна болест или по известна сред хората като камъни в бъбреците. Основна черта на тази болест е непрекъснатото образуване на песъчинки, които в последствие прерастват в по-големи каменоподобни вещества. При повечето пациенти с камъни в бъбреците има оплакване от силни болки. С напредване на болестта ръстът и камъните в бъбреците, те са подвижни и при тяхното движение нараняват тъканите, което причинява силната болка или т.нар. бъбречни кризи.

Защо се образуват камъни в бъбреците

При здравия човек урината му е многокомпонентна съставка, при определени условия (главно нарушена обмяна на веществата или неправилна филтрация в бъбреците) някои вещества, които имат свойството да кристализират вземат превес и по този начин започва образуването на песъчинки в бъбреците, които в последствие прерастват в камъни.

Начина ни на живот силно може да повлияе обмяната на веществата, а от там и да спомогне за образуването на камъни в бъбреците. Сред негативните фактори това са консумацията на големи количества сол, консумация на кафе, някои газирани напитки също могат да повлияят негативно на организма и да доводът до появата на камъни в бъбреците. Други негативни фактори това са малкото количество приемани течност, пиенето на вода от един и същи източник.

Образуването на камъни в бъбреците може да бъде и наследяван от родителите. Друга причинител на камъни в бъбреците може да бъде бактерия или вирус засягащи отделителната система.

Симптоми при камъни в бъбреците

По време на образуването на камъните и песъчинките в бъбреците пациента не разбира, че има проблем с бъбреците. Първите симптоми започват да се проявяват едва когато камъните започнат да се движат. Най-характерния симптом за камъни в бъбреците това е силната и остра болка. Тя може да се появява на различни места в зависимост от това, къде се намира камъка. При някои пациенти страдащи от камъни в бъбреците е възможно да се появи кръв в урината. Това не бива да притеснява много хората, защото появата на кръв е нормална. Както вече споменахме при движението си камъните надраскват тъканта на пикочните пътища и от може да дойде кръвта.

Друг симптом при камъни в бъбреците това е парене при уриниране, ако е налице инфекции в отделителните пътища е възможно болния да има висока температура, която може да достигне дори над 40 градуса. Други симптоми това са гадене, пребледняване, избиване на студена пот и пр.

Лечение на камъни в бъбреците

Лечението до голяма степен зависи от размера на камъните и тяхната подвижност. Ако камъните са малки и с подходяща за предвижване форма обикновено лекарите ги оставят и пациента се старае да ги изхвърли посредством урината. Препоръчват се само мерки, които да спомогнат отстраняването на камъните, като най-важния от тях това е консумацията на голямо количество вода. Препоръчителния дневен прием на вода е около 2л. при възрастни хора количеството е добре да се увеличи. Лекарите препоръчват когато се опитваме да изпикаем камъните да се пият топли течности.

Когато, камъните в бъбреците са големи и не могат да се предвижват по отделителните пътища се налага тяхното разбиване, като това най-често става с помощта на сонда и процедурата се извършва от специалист.

Профилактика на камъни в бъбреците
За да се предпазите от появата на камъни в бъбреците, най-добре е да спазвате няколко простички съвета.

– пийте голямо количество течности
– намалете консумацията на кафе и газирани напитки
– хранете се правилно, за да има добър баланс на витамини и минерали в организма

 

Камъни в бъбреците