Какво причинява алергия

Какво причинява алергия

По последни данни на световната здравна организация около 1/3 от населението на света страда от различни видове алергии. В източна Европа включително и в България положението е подобно. От алергия страдат предимно децата до 16 годишна възраст, но някои видове алергии може да се запазят за цял живот, следователно хората с алергия в напреднала възраст също може да се срещнат.

Видове алергии

Алергиите могат да се поделят най-грубо по проява на кожни алергии и дихателни алергии. Кожните алергии причиняват появата на обриви по повърхността на тялото. Кожните алергии могат да имат различни прояви от малки и ситни петна до големи червени кръгове, може да бъдат надути и с неправилни форми. Появата на този вид обрив обикновено е при непосредствен контакт с алергент.

Дихателните алергии са значително по-опасни. Те могат да имат различно място на действието. Една алергия може да засегне бронхите, друга алергия може да засегне носът. Общото между двете обаче е, че причиняват затруднено дишане.

Тест за алергия

Единственият начин със сигурност да се докаже наличието на алергия това е като се направи тест за алергия. Има различни видове тестове в България широко се практикува теста следящ антигените, но този тест може да потвърди, че симптомите ни се дължат на алергична реакция, но не може със сигурност да се твърди кой е причинителя на алергията.

Обикновено се разчита самите хора да наблюдават своето поведение спрямо заобикалящата ги среда, но разбира се това отнема много време и строг режим на живот. Въпреки всичко слабите алергии лесно могат да бъдат избягвани за по-сложните също се прилагат лекарства за алергия, но те не могат да се приемат дълго!

Алергия