КАК ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ СОЛТА?

КАК ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ СОЛТА?

КАК ХИПЕРТОНИЦИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ СОЛТА?
Ако ви открият хипертония /високо кръвно налягане/, първото нещо което ще ви посъветва лекарят е да ограничите солта.
В готварската сол се съдържа натриев хлорид, които има свойство да задържа водата в клетката, а това причинява  повишаване на кръвното налягане.Минималното количество сол, необходимо за нормалното функциониране на организма е 2 г.дневно, а оптималното- 6-7 г.

Изследвания показват, че българинът соли храната си двойно повече. Това е абсолютно недопустимо за страдащите от хипертония.
Ето няколко практични съвета за хората с високо кръвно налягане

–    Не поставяйте солницата на масата. Мнозина имат навика да солят яденето си, преди да са го опитали.
–    Намалете консумацията на пакетирани и консервирани храни, тъй като голяма част от солта е в тях. Става въпрос за полуфабрикати, колбаси, пушени меса, крекери, бързи закуски. Обезсолявайте сиренето, трушията и киселото зеле, като го държите във вода, а маслините залейте с гореща вода.
–    Внимавайте с употребата на иначе несолени продукти,които обаче имат високо съдържание на натрий- яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки, някои видове минерални води.В тази група спадат и хранителни добавки като бакпулвер, сода за хляб и др.
–    През последните години на пазара се предлага диетична готварска сол, в която част от натриевият хлорид частично е заменен с калиев. На практика соленият вкус е запазен, но е намален с 1/3 вносът на натрий.Тази сол има специфика –тя трябва да се добавя към края на кулинарния процес, тъй като губи вкусовите си качества при продължителна термична обработка.
–    Променете хранителните си навици. При повишена консумация на сол чувствителността на вкусовите рецептори намалява и се появява необходимост от още по голямо количество сол, за да се усети солен вкус. Привикването към нормален прием става постепенно. Всеки ден по малко ограничавайте солта. Яжте повече пресни плодове, зеленчуци, свежи подправки, зърнени храни.