НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ЖЕНСКИ БОЛЕСТИ

bolesti jeniНАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ  ЖЕНСКИ БОЛЕСТИ

ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ПОЗНАВА ТЕЗИ СИМПТОМИ, ЗА ДА ВЗЕМЕ НАВРЕМЕННИ МЕРКИ, КОЕТО Е НАЙ – ВАЖНО ПРИ ТОЗИ ВИД ЗАБОЛЯВАНИЯ.
ОТПУСКАНЕ И ИЗПАДАНЕ НА МАТКАТА – В случая става дума за изместване на матката по-надолу в тазовата област, което се среща често след раждане, по-точно след няколко раждания. Болните усещат чувство на тежест и натиск ниско долу в корема, не задържане на урина при изкашляне и дори до повишаване на гласа. В такива случаи жената е насочвана за операция, като преди това се извършват прегледи при специалист – ортопед, които да установи дали тя има проблем с гръбначния стълб.

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ – Те заемат първо място сред гинекологичните болести и са една от причините за безплодие, извънматочна бременност, нарушение на  менструалната функция, доброкачествени и злокачествени новообразувания. Възбудители на тези заболявания са микробите – вирусите и бактериите. Те проникват в организма през увредените тъкани и бързо се разпространяват по кръвоносните и лимфните съдове.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ – Гениталната туберкулоза е инфекциозно заболяване от вторичен произход. Туберкулозни микроби попадат в половите органи на жената от първичното огнище – обикновено това първично огнище е разположено в белите дробове и диафрагмата. Туберкулозния процес на половите органи започва около 10 години след прекарана първична туберкулоза. Понякога това се случва в детска възраст, но се проявява при начало на полов живот. В зависимост от локализацията на патогенния процес се различава туберкулоза на матката, на шийката на матката, също и на влагалището. Туберкулозата прилича на ендометрит в лека форма. Ако заболяването се е развило в детска възраст, се оказва, че размерите на матката на момичето са по малки от обикновеното, а самата матка при опипване е плътна. При болните се наблюдава нарушаване на менструалния цикъл. Туберкулозата на половите органи е една от причините за безплодие, тъй като се увреждат яйчниците и областта на матката. СИМПТОМИТЕ СА СЛЕДНИТЕ: постоянни болки ниско в корема и кръста, които обаче не са свързани с менструалния цикъл.  За туберкулоза на вулвата са характерни прояви, както при кожна туберкулоза например. Лечението на това заболяване продължава от няколко месеца до няколко години. Терапията е комплексна. Болната жена задължително спазва дневен режим, пълноценно и рационално хранене. Провежда и специфична антибактериална терапия. Ако обаче се получи спукване на гнойното огнище се налага операция.

ПЕЛВИОПЕРИТОНИТЪТ ПРИЧИНЯВА ДИАРИЯ – Представлява възпалителен процес в областта на малкия таз. Това заболяване се предизвиква от стафилококи, гонококи, вируси и хламидии, както и от червен бацил и анаеробни. Пелвиоперитонитът обикновено е следствие от аборти, простудяване, различни вътрематочни манипулации. Заболяването много често се проявява с началото на менструацията при момичетата. Симптомите са прилошаване, повръщане, обща слабост и затруднено дишане. Понякога се получава и диария. Езикът изсъхва и често се облага с бял налеп. Коремът се издува и при опипване се появяват силни болки, повишава се и температурата. Болните с такава диагноза веднага биват настанявани в специалните отделения.