ЖЕНИТЕ СА ПО-ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ЗАПЕК

ЖЕНИТЕ СА ПО-ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ЗАПЕК

Запекът /констипация/ е състояние, което, въпреки, че е често срещано, в известен смисъл е табу. Във Франция например всеки пети страда от него, а в световен мащаб почти всеки човек е изпитал поне веднъж неприятното усещане. Говорим за запек, когато червата се изпразват по-рядко от 3-4 пъти в седмицата.

Различаваме два типа запек.

Когато дебелото черво е мързеливо – тогава тръбата се съкращава по-бавно и изпражненията съответно се движат много бавно. Тази констипация е свързана с проблеми при движението в храносмилателния тракт.
Вторият вариант е, когато самите изпражнения са много сухи и тяхното отстраняване е трудно. В този случай говорим за финална констипация.

Някои хора са подложени на по-голям риск да развият запек. Това зависи от възрастта, от начина на живот /когато е по-уседнал/. Причина може да е честото приемане на някакви медикаменти, имащи отношение към проблема. По време на бременност заради хормоналните смущения много често се развива запек. Бебетата, които  сучат с биберон, нерядко имат трудности в изхождането. 80% от  страдащите от запек са жени.

При лечение на запека трябва да се съобразяваме с наличните опасности от странични действия. Някои медикаменти, изписвани при констипация, могат да бъдат много опасни за червата. Други лекарства имат бързо действие, но не могат да се приемат дълго време, защото могат много трайно да увредят стомаха. Те са причината за т.нар. болест на лаксативите, съпроводена с диария и с цялостно нарушение на храносмилането.

Най-безболезнения и най-лесен начин за облекчаване на изхождането е увеличаване приема на фибри в храната. Те съдържат елементи, които увеличават честотата на съкращаване на червата. Фибрите са регулатор на чревната перисталтика.

За абсолютно безопасна се смята употребата на фибри от индийски живовляк Има проведени проучвания за прием на фибри от псилиум за периоди от няколко месеца до една-две години, без да са установени патологии свързани с това.

Запек