Йога срещу безсъние

iogaАко не можете да се наспите, няма да имате сили за активни занимания със спорт. Но това не е  причина да пропускате тренировката си. Просто заменете кардио заниманията със спокойни йога асани. Редовното изпълнение на следния комплекс ще регулира режима на сън и ще стегнат мускулите ви, а стойката ви ще стане по-изящна. Най-добрият вариант е да изпълнявате упражненията 2-3 часа преди сън. Ако тренирате сутрин, допълнете комплекса с разтягане или поскачайте 5 минути на фитнес топка. Следете техниката за дишане и се занимавайте 3 пъти в седмицата.

УПРАЖНЕНИЕ 1 – Седнете и с издишване сгънете дясното коляно. Хванете го с лявата ръка и кръстосайте коляното на десния крак пред левия. Обърнете корпуса вдясно и се подпрете с дясната длан на пода. Върнете се в изходно положение и веднага изпълнете противоравно.

 

УПРАЖНЕНИЕ 2 – Застанете на колене и се подпрете на опънати ръце. Вдишайте, ‘’глътнете’’ корема и се извийте в кръста с поглед напред. С издишване извийте гърба нагоре и отпуснете главата. Повторете упражнението 3-5 пъти.

 

УПРАЖНЕНИЕ 3 – Легнете странично със сгънати под прав ъгъл крака. Ръцете протегнете напред, перпендикулярно на тялото, отпуснете ги с допрени длани. Вдишвайте дълбоко. С  издишване се обърнете по гръб, като задържате краката нагоре в същата  позиция и протягате ръце нагоре. Издишайте и се обърнете странично, но в другата посока. Изпълнете 4-5 пъти.

 

УПРАЖНЕНИЕ 4 – Седнете на кревата и се  подпрете на опънати ръце. След това изнесете таза във въздуха пред леглото. С издишване сгънете ръце в лактите и бавно се отпуснете колкото се може по близо до пода. Повторете 4-5 пъти с променливо темпо.

 

УПРАЖНЕНИЕ 5 – Подпрете се с гръб към стената и сложете длани на нея. Краката са на  30 см. от пода и леко разтоварени. Издишайте бавно сгънете колене и плъзнете гърба по стената, докато в коленете се образуват прави ъгли. Задръжте така 30-40 секунди и бавно се върнете в изходно положение.

Йога