Имунотерапия - лечение на алергия

Имунотерапия - лечение на алергия

Имунотерапията е лечебна техника, която се използва за лечение на алергии, като включва постепенно въвеждане на малки количества на алергена в организма на пациента, като се увеличава дозата му с течение на времето. Целта на имунотерапията е да се подобри толерантността на организма към алергените и да се намали симптоматиката при излагане на тези алергени.

Имунотерапията се изпълнява чрез инжектиране на алергени в мускулите на пациента. Лечението се изпълнява с ниски дози и се увеличава с течение на времето до постигане на т.нар. “терапевтическа доза”. Когато пациентът постигне тази доза, трябва да продължи лечението за 3 до 5 години.

Предимствата на имунотерапията включват намаляване на симптомите, както и намаляване на нуждата от лекарства. Въпреки това, имунотерапията може да има и някои нежелани странични ефекти, като например алергични реакции.

Имайте предвид, че имунотерапията трябва да се извършва само под медицински контрол и след консултация с алерголог. Важно е да се знае, че не всички пациенти с алергии са подходящи за имунотерапия и че тя не може да гарантира пълно изцеление.

За кого не е подходяща Имунотерапията

Не всички хора с алергии са подходящи за имунотерапия. Ето някои от факторите, които може да се вземат предвид при определянето дали имунотерапията е подходяща за пациента:

  1. Възраст – имунотерапията не се препоръчва за много малки деца (под 5 години).
  2. Съществуващо здравословно състояние – ако пациентът има съществуващо здравословно състояние, което може да затрудни провеждането на имунотерапията, като например астма, тя не се препоръчва.
  3. Прием на някои лекарства – някои лекарства могат да повлияят на ефективността на имунотерапията, като например бета блокери.
  4. Степен на алергична реакция – ако пациентът има много тежка алергична реакция на алергена, имунотерапията може да бъде опасна и не е препоръчителна.

Важно е да се знае, че решението за използване на имунотерапия трябва да се вземе от медицински специалист, след като са били оценени всички фактори, свързани със здравословното състояние на пациента.

Имунотерапия