Хроничен гноен отит – прогресивно заболяване водещо до глухота

Хроничен гноен отит – прогресивно заболяване водещо до глухота

Хроничен гноен отит – прогресивно заболяване водещо до глухота
Хроничния гноен отит може да засегне, както най-малките бебенца така и хора в работоспособна възраст или възрастни хора. В медицинската практика това заболяване се нарича още холестеатом и епитимпанит.

Заболяването хроничен гноен отит засяга средното ухо, причината за появата му е честото възникване на възпаления на ухото, които не са лекувани или лечението е било неправилно. Гнойния отит е генеративно заболяване то води до разрушаване на костицата на средното ухо и промяна на структурата на покриващата го обвивка. Пациентите трябва да са добре запознати, че разрушаването на структурата на средното ухо е необратима и може да доведе до пълна глухота.

Симптоми на Хроничен гноен отит

Един от най-типичните симптоми на отит това е изтичането на секрет от ухото. Появата на този секрет може да бъде постоянен или да се появява на известен интервал от време. Изтичащия секрет обикновено съдържа гной, цветът му е белезникав до жълтеникав, а миризмата е много характерна на гниеща плът.

Ако не се назначи лечение заболяването води до развитие на инфекция, която е съпроводена с повишаване на температурата и болка в ухото.
При най-малките пациенти симптомите са раздразнителност, рев който е съпроводен с търкане на засегнатото ухо.
При възрастните пациенти се наблюдава допълнително загуба на слух и проблеми с равновесието.

Изследвания за доказване на хроничен гноен отит

При съмнение за хроничен гноен отит лекаря ви може да назначи изследвания. В най-модерните болници се прилага компютърната томография. С нейна помощ може да се проследи до каква степен инфекцията е засегнала структурата на ухото.

Друго възможно изследване това е рентгенография.

Не на последно място при наличие на хроничен гноен отит лекаря може да назначи извършването на аудиограма с помощта, на която да се установи и степента на загуба на слуха.

Лечение на хроничен отит

Според всички медицински учебници, лечението на хроничен гноен отит започва антибиотично лечение. За по-бързи резултати може да ви бъдат изписани и кортикостероиди.

Ако лечението не даде желания ефект или гнойния отит е в напреднала фаза може да се наложи оперативно лечение, при което инфектираната тъкан да бъде отстранена хирургически.

Трябва да се има в предвид, че не лечението на гноен отит може да доведе до пълна загуба на слуха и до частична парализа на лицето в случай, че бъде засегнат от инфекцията и лицевия нерв.

Хроничен гноен отит