Хламидия – симптоми, диагностика и лечение

Хламидия – симптоми, диагностика и лечение

Хламидия спада към полово предаваните болести. Преносител на инфекцията са вагиналния секрет на жената и спермата на мъжа. Много характерна черта на това заболяване е че при около 65% от болните болестта протича без видими симптоми и оплаквания. Обикновено заболяването има инкубационен период от 1 до 3 седмици след заразяването.

Хламидия симптоми

Както казахме вече при някои хора носители на хламидия може да не се наблюдават видими симптоми. При други  се наблюдава изтичане на слуз или гной от половите органи както при мъжете така и при жените. Друг характерен симптом за хламидия това е паренето и неприятното смъдене по време на отделянето на слузта. Имайте в предвид, че това са едни от първите симптоми на хламидия! Те могат да бъдат много слаби, но ако ги установите незабавно потърсете консултацията на специалист.

Хламидия и масова инфекция

Хламидията е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии. Бактериите на хламидята имат способността много бързо да се размножават и в рамките на няколко часа броя на отделните бактерии може да достигне милиони. Ако не се започне навременно лечение инфекцията може да прерасне и да премине към други вътрешни органи, това е в сила най-вече за жените.

– Бактериите на хламидията могат да доведат до инфекция както на маточната шийка, така и на пикочната система на жените. Ако инфекцията се разпростре до фалопиевите тръби, бактериите могат да доведат до появата на тазова възпалителна болест (ТВБ);

– Хламидиалните бактерии могат да причинят инфекция на пикочната система и епидидима при мъжете, което от своя страна може да доведе до епидидимит.

Хламидия – диагностика

Единствения 100% сигурен метод за установяване на болестта това са лабораторните изследвания.
Лабораторните изследвания за хламидия най-общо се поделят на три основни вида:

1. Тестване на антителата на имунната система които действат срещу хламидии, такива са антитела IgG, IgM и IgA;
2. Широко използван метод и също много сигурен е този със вземането на вагинален секрет от жената или секрет от пениса на мъжа, той се използва за установяване на видът бактерия, който е причинил заболяването.
3.Търсене на бактериите в урната, което не налага извършване на гинекологичен преглед и взимане на секрет от пениса. Резултатите при този вид изследване стават готови за около 24 часа.

Хламидия предпазни мерки

Двете най-добри мерки препоръчвани от лекарите срещу полово предавани болести включително и халмидия са: въздържанието от полов акт и правенето на моногамен секс. При тези два случая вероятността да се заразите с хламидия е минимален.

Друг сигурен метод за предпазване от заразяване с хламидия това е използването на латексови презервативи. Много важно е правилното сексуално възпитание при подрастващите. Те трябва да знаят как да поставят презерватива и да са свикнали винаги да го използват. При използване на презерватив вероятността за заразяване с хламидия спада едва до 8%.

Лекарите гинеколози съветват да има редовна превенция за хламдии при жените на възраст до 25 години, които спадат към рисковите групи жени. Причината за това е по-честата смяна на сексуалния партньор. Добре е жените да се изследват поне веднъж годишно за това заболяване.

Лечение на хламидия

Ако проявите симптоми на заболяването, никога не предприемайте мерки за самолечение! Задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар или гинеколог. Лечението на хламидия е дълго, обикновено се налага приемането на антибиотици. Задължително при установяването на хламидия при единия партньор трябва да се започне паралелно лечение на заболяването и при другия.

Хламидия