ХИПЕРТОНИЯ

hipertoniq

ХИПЕРТОНИЯ

Хипертонията е заболяване на цивилизацията.  Психичните процеси са присъщи на организми с висока степен на организация на нервната система. В еволюционния процес максималното им развитие е постигнато само при хората. Тази ”еволюционна придобивка” създаде много проблеми на цялото човечество. В резултат на нервно-психично напрежение и конфликти възниква неврозата – типична психогения. Има няколко форми на неврозите – неврастения /нервно изтощение,преумора/, хистерия, страх от затворени пространства, моторни неврози/появяват се различни двигателни разстройства – тикове, заекване, вегетативна невроза.

Вегетативната дистония, се проявява с повече или помалко избирателно нарушени функции на вътрешните органи/функционално увреждане/. Най-често се среща дисфункция на сърдечно-съдовата, дихателната и храносмилателната система. Сърдечно съдовите нарушения се проявяват чрез изпотяване, болки в сърцето, нестабилност в кръвното налягане и сърдечната честота. Понякога има съдови кризи, които са придружени от подобно на треска треперене, сърцебиене, повишено кръвно налягане. Като причини хипертонията са също – пушенето, затлъстяването, високият холестерол, стреса, обездвижването. Това са т.н. променливи рискови фактори, т.е. тези фактори, които можем да променим. Хората с хипертония са длъжни постоянно да следят нивото на кръвното си налягане. Това се извършва с помощта на тонометър. Днес има много видове апарати, за измерване на кръвното налягане – механични и електронни.Последните са много лесни за употреба и компактни. Днес има разработени много програми за лечение на хипертонията. Лекарят избира най-добрата за вас, но и вие трябва да си помогнете. Откажете се от цигарите, борете се с наднорменото тегло, движете се активно и избягвайте нервните напрежения.

 

Високото кръвни може да е сигнал за други болести. Най-често това са патологии на бъбреците – така наречените ”бъбречна” хипертония. Освен това развитието на хипертония може да предизвикат ендокринни заболявания – атеросклероза. ОПТИМАЛНОТО НИВО НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ НА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ Е 120/80 мм и по ниско. Налягане 130-139/85-89 мм, което преди се приемаше за нормално, сега се отнася към повишените стойности Затова, ако кръвното ви налягане е 140/90 мм, това е сигнал, че трябва да се лекувате от лекар, за да предотвратите прогресията на болестта.

 

БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ И – при високо кръвно налягане

 

глог/цвят/-1 част, полски хвощ- 1 част, сушеница/трева/ – 1 част, дяволска уста – 5 части. Две супени лъжици от сместа се заливат с 200 мл. вряща вода и се наливат в термос за 2 часа. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

 

За  подобряване на мозъчното кръвообращение – дяволска уста/билка/-6 части, глог/плодове,цвят/ – 4 части, валериан/корен/ – 2 части, полски хвощ 1 част. Две супени лъжици от сместа се заливат с 200 мл. вряща вода, оставя се в термос за 2 часа. Пийте по 1/3 3 пъти на ден.

 

При атеросклероза – киселец/листа/ – 3 части, калина /плодове/ – 3 части, малина/листа/ – 5 части, глог /плодове/ – 4 части. Две супени лъжици от сместа се залива с 200 мл. вряща вода и се оставя да престои в термос 2 часа. Пие се до една трета чаша 3 пъти на ден.

 

Тези билкови рецепти са безопасни за употреба, но в никакъв случай не може да заменят лечението с лекарства. Трябва да уведомите вашия лекар какви билки пиете, тъй като може да се наложи определяне на по-ниски дози на лекарствата които приемате за контролиране на кръвното налягане.