Херпес на устните

herpesХерпес на устните

Съществуват различни видове херпеси общото между всички е, че всички те са инфекциозни, а причинителят им е вирус. Освен по устните херпеси може да се появят на различни части от нашето тяло включително и най-интимните ни части. Херпеса на горната устна се числи към безобидните херпеси, проблема при него е, че стои доста зле естетически върху лицето на човек, поради което след избиването на херпеса много хора започват да го прекривят по различни начини.

 

Този херпес, който се появява на горната устна на човек се причинява от две разновидности на обикновения херпен вирус. Вирус от тип едно засяга най-често устните и устата, а  вирус от тип две – гениталиите.

 

Заразяване с вируса на херпес

Заразяването с този вирус става обикновено още в ранна детска възраст, но може да заразяването да настъпи и в напреднала юношески или дори възрастен стадии. Обикновено след попадането на първия херпен вирус в организма се наблюдава повишаване на телесната температура и появата на типичния за всеки херпес подутини, които след като се спукат образуват ранички. Обикновено симптомите бързо отшумяват и в организма се натрупват антитела, които облекчават следващите прояви на вируса на херпес.

 

Заразяването с вируса на херпес може да стани чрез контакт с устни на вече болен. Тука трябва да се спомене, че болния не е задължително да има външни прояви на херпес, за да предаде вирусната инфекция на другия човек. Вирусът на обикновения херпес може се предава чрез слюнка, лигавицата на очите, полови секрети, разранени ранички в следствие на херпес. Въпреки това по-лесно може да се заразим от човек, който в момента има активен херпес. Попаднал веднъж в тялото херпесния вирус остава за цял живот. Над 85% от населението на земята е носител на този вирус като при една част от тези хора проявите на херпеси са по значителни в сравнение с други.

 

Херпес – етапи на поява

Обикновено след физическа или психическа умора в началото или края на по-тежки или по-леки заболявания в резултат на отслабена имунна система херпес вируса напомня за своето присъствие в оргазма. Първоначално по едната устна се усеща леко пулсиране. Това е момента в който може да спрете появата на херпеса в аптеките продават различни мазила, но ако изпуснете този момент нищо няма да може да ви спаси от появата на херпес.

 

Първия симптом за наличието му след пулсиращото усещане това е появата на мехурчета, които дори и без натиск се спукват и образуват раничка.

 

Отминаването на херпеса става средно за около една седмица, но може да продължи и до 10 дни.

Ако в рамките на този период херпеса не ви е минал или количеството на херпеса се увеличава е необходимо да се консултирате с личния си лекар.

 

Херпес