Херпес - Причинител и Лечение

херпесХерпес

Херпеса е кожен обрив. Появата на херпеса се причинява  от вирус живеещ в нервната система на хората. Вирусът на херпес попада в нервната система след прекарване на варицела. Всъщност причинителя на херпес и варицела е един и същи вирус, но след варицелата при някои хора вируса не е напълно унищожен.

 

Точната причина защо и как се активира вируса на херпес не е изяснена напълно предлага се, че вируса се активира при остри психични състояния, като стрес или след спад на имунната защита на организма и други. Има два вида херпеси единия вид причинява херпесите обриви по лицето, а другия по интимните части. Двата вируса са причинители на заболяването са различни. Къпането, когато имате херпес е позволено, като района на херпеса се измива леко и внимателно със вода и сапун, препоръчително е после да използвате анти-сърбежни лусиони, които ще намалят раздразнението на кожата около херпеса.

 Херпеса е заразно заболяване. При хора, които не са прекарали варицела вместо херпес се развива именно варицела. Ако здравия човек обаче е прекарал варицела и се е излекувал от вируса напълно то вероятността да се появи херпес е незначителна. Така се обяснява и факта защо на някои хора никога не им излиза херпес.

 Първия симптом, който се появява това е повишаване на чувствителността на кожата в областта на устните. Често пациентите чувстват леко туптене на мястото, на което ще се появи херпеса. При някои случай хората може да усетят лека болка, а при по-тежките случай дори чувствителна болка. В началото на избиването на херпеса се появяват малки мехури изпълнени с течност, те се разполагат върху зачервена основа. В следващите от 2 до 5 дена се формират нови мехури. При спукването на мехурите се образува кора.

   Херпеса има лечение. има редица лекарствени препарати, които облекчават симптомите. Ефективността на лекарствата за херпес зависи от това кога започва тяхната употреба. Колкото в по ранен стадии уловите херпеса толкова по-лесно и по-бързо се лекува. Лечение на херпеса може да се осъществи с противовирусни лекарства ако е локализиран в първите 72 часа. Днес в аптеката има най-различни мазила за лечение на херпеса. Препоръчително е да експериментирате докато установите кое ще ви влияе най-добре.

Херпес