ПОДХОДЯЩ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ ХЕМОРОИДИ

 хемороидиХемороидите представляват разширение на кавернозните вени на крайния отдел на правото черво, при което се образуват хемороидални възли. Сред най-честите причини за възникване на хемороидите са:

  1. ЗАПЕК – описва се като  един от особено важните фактори. Усилието при дефекация води до повишаване на налягането на кавернозните тела, затруднява отичането на кръвта от тях и води до разширяването им.
  2. ЧЕСТИТЕ ДИАРИИ –  също способстват за развитието на хемороиди.
  3. ЗАСЕДНАЛ НАЧИН НА ЖИВОТ
  4. ПРЕЯЖДАНЕ, прекомерна употреба на пикантни храни и алкохол
  5. ФИЗИЧЕСКИ УСИЛИЯ, водещи до повишаване на вътрекоремното налягане /вдигане на тежести, тежка физическа работа/.
  6. БРЕМЕННОСТ
  7. Особено чести са хемороидите при хора със СТАТИЧНИ СЕДЯЩИ  ПРОФЕСИИ.
  8. НАСЛЕДСТВЕНИТЕ ФАКТОРИ също спомагат за развитие на хемороиди.

При хемороиди са подходящи храни, които са богати на хранителни влакна, които имат свойството да раздвижат съдържимото в червата. Хранителни влакнини, фибри, целулоза се съдържат в плодовете и зеленчуците. Полезни са и всички видове пълнозърнести продукти. Хранителните влакна повличат застояли продукти от услояването на храната и така освобождават организма от натрупаните токсини.

 

Целулозата има свойството да поглъща вода и да адсорбира вредни вещества на повърхността си. При това напояване тя набъбва като гъба и заема пространството в червата, като по този начин обира полепналите вредни вещества по вътрешната им страна. Особено полезен продукт за обиране на вредните токсини в червата е зелето. Задължително условие за добрия ефект на целулозата е достатъчния прием на вода през деня. Около 2 литра вода се препоръчва като много полезна

 

Хората страдащи от хемороиди, са особено чувствителни към   метеоризъм. За да се избегне образуването на газове трябва да се избягват лесноусвоимите въглехидрати – тестени и захарни изделия. Не е подходяща консумацията на спиртни напитки, пикантни храни, пържени и пушени продукти, тъй като всички те водят до разширяване на вените, което от своя страна спомага образуването на хемороиди.

Месото е добре да се избягва или да се приготвя само задушено или варено.