Хемороиди при жените

Хемороиди при жените

Хемороиди при жените
Въпреки, че приемаме хемороидите за заболяване, всеки човек има хемороиди. Това са подобни на възглавнички вени, които лежат под мембраната на лигавицата, обгръщаща най-долната част на правото черво (ректума) и ануса. Заболяването  хемороиди, които много от нас наричат за по-накратко хемороиди представлява отпускане на вените (възглавнички) в резултат на което се подуват. Процеса е много подобен на разширените вени на краката. Някои лекари приемат, че появата на заболяването хемороиди е в резултат на нашата еволюция  и най-вече на изправения ни начин на живот, защото тези вени се борят непрекъснато да върнат кръвта обратно към сърцето.

При жените най-често хемороиди се появяват по време на бременността.

Видове хемороиди

Най-общо хемороидите се поделят на два вида – външни и вътрешни:

Външни хемороиди

Като цяло те създават най-големи неудобства у жените, защото на първо място са видими в областта на ануса се появява подутина, която е с леко лилав оттенък. Много често външните хемороиди са съпроводени със сърбеж, защото кожата над тях се възпалява и ерозира. Може да се наблюдава и болка в областта на появилия се хемороид.

 

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди обикновено са безболезнени, защото във вътрешността на ректома няма рецептори за болка. Характерното за този вид хемороиди е че кървят. Един от симптомите за наличие на вътрешни хемороиди е ярко червена кръв по тоалетната хартия или дори капки кръв по тоалетната чиния. Вътрешните хемороиди могат и да пролабират или да увиснат под ануса, създавайки допълнителни проблеми.

Хемороиди диагноза

Ако наблюдавате описаните по-горе симптоми на вътрешни или външни хемороиди е добре да потърсите помощ от лекар. Може да изискате от личния си лекар да ви даде направление за специализиран лекар. Обикновено лекарите правят външна диагноза на пациента като оглеждат района около ануса и вътрешен чрез ректален преглед.

При нужда лекаря може да разгледа аналния канал с устройство наречено анускоп. Тозй инструмент е снабден с лампичка и позволява да се извърши визуален оглед на ректалната част.

Лечение на хемороиди в домашни условия

Лечението на хемороиди не винаги изисква сложни медицински интервенции. Обикновено е нужно да намалите напрежение в аналанта част. Добре е всеки път, когато изпитате нужда да ходите по голяма нужда да ходите, а не да се стискате. Има налични пози, които докато сте в тоалетната намаляват напрежението в аналните свинктери – застанете с гърди близко до коленете.

За да се облекчат хемороидите е добре да се храните с храни богати на фибри – такива са различните бобови култури, пшеницата, овеса и прочие.

Мащерката е доказан продукт за лечение с хемороиди, може да приемате, чай от мащерка и да правите водни бани на ануса или периодични компреси.

Алое вера се приема също като безценен помощник в борбата с хемороидите.

Хемороиди тежки форми
Тежките форми на хемороиди изискват и по-сложно третиране. За отстраняване на проблема се използва хирургична намеса: изгаряне с лазер, изгаряне с течен азот, изсушаване на хемороидите с електрически заряд, хирургично изрязване на болната тъкан.

Хемороидите са проблем с който може да се справите стига да потърсите навременна помощ от лекар.
Тази статия има информационен характер и не би следвало да се използва за самолечение. Имайте предвид, че понякога самолечението може да ви излезе много по-скъпо накрая от колкото консултацията със специалист!

Хемороиди