ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ СА ВХОД ЗА БАКТЕРИИТЕ

гъбички по ноктитеГъбичките по ноктите са не само козметичен, а и медицински проблем. Гъбичките по ноктите на краката могат да бъдат входна врата за бактерии, вируси, всякакви микроорганизми и дори да подпомогнат развитието на опасното заболяване червен вятър.

 

Рискът от гъбички по ноктите да тръгне сериозно заболяване е особено голям при възрастните хора и хората с нарушен кръвен и лимфен ток по долните крайници. А почти всички възрастни хора имат такъв проблем. Застрашени са и тези, които имат намален имунитет заради дадено основно заболяване. Тоест гъбичките по ноктите трябва да се лекуват, още повече когато болестта е от дълги години, повлиява се по трудно и изисква по дълга терапия.

 

Организмите, които причиняват гъбички по ноктите са т.нар. гъбички или дермофити. В много по малка степен гъбичките по ноктите могат да се появят от плесени и дрожди. Човек може да се зарази навсякъде – във въздуха, в почвата има вируси, гъбички, бактерии. Гъбичките намират благоприятни условия там, където е топло и влажно. През лятото, когато хората се разхождат по басейни, по плажа – това е една прекрасна среда за заразяване. През зимата сауни, обществени бани са места, където със сигурност ще се открият тези организми. В семейството също може да се предаде заразата, ако се ползват общи чехли или обувки. Но дори и когато се режат ноктите и падне люспичка, в която се съдържа спора на съответната гъбичка, ако тя намери благоприятна почва за развитие, заразата е възможна. Затова трябва да има строга лична хигиена. Да се ползват собствени ножички или нокторезачки. След рязане видимо на  увреден нокът инструментите трябва да се почистват с 95% спирт, защото заразата може да се предаде от един нокът до друг. По-добре е  и вместо кърпи за подсушаване на краката да се използва мека хартия, която после се изхвърля – да речем кухненско руло. Така гъбичките няма да виреят във влажна среда.

 

Обикнвено по свободния ръб на нокътя се появява петно, което най-често е кафеникаво. То постепенно се разширява и засяга обширен участък. Нокътят губи прозрачност и еластичност, потъмнява и се деформира, става по уплътнен, сух, трошлив. Вследствие ноктите придобиват много неприятен вид – жълтеникаво-кафяв цвят, силно удебелени са, сухи, трошливо, трудни за обработване. При голяма част от хората има и болки – изпитват дискомфорт не само при допир с обувки, но дори и когато ходят боси.

 

При подобни проблеми трябва да се направи прецизна диагностика от дерматолог, защото не винаги дистрофия на нокътя означава гъбички. Лечението се провежда с външно третиране , а също така и с вътрешен прием на медикаменти по преценка на лекаря.

Гъбички