ГУБЕНЕ НА СЪЗНАНИЕ

 

saznanieОТ КАКВО СЕ ГУБИ СЪЗНАНИЕТО :

ГЛАД – Нискокалоричните диети са заплаха най-вече за момичетата с крехко телосложение и бърза обмяна на веществата. Много важно за тях е да не допускат рязък спад в нивото на кръвната си захар и при първите признаци да изядат един банан, ябълка или бучка захар.

ЗАДУХ – Застрашени са най-вече жените с ниско кръвно налягане и понижено ниво на хемоглобина. В случай, че сте  от тях и попаднете  в задушно помещение, пийте по често вода на големи глътки.

 

 

НЕПРИЯТЕН МИРИС – При дамите с изострено обоняние и при бременните, някои от миризмите предизвикват отвращение или страх. Тогава трябва да се разчита на физическата активност и здравия сън, за укрепване на имунната система.

 

ХРОНИЧНА ПРЕУМОРА – Ако ви предстои извънредна работа, а имате склонност да губите съзнание, вземете предварителни мерки. Всекидневно изяждайте по 1-2 лъжички мед, пийте женшен и сок от портокал или лимон.

 

СВРЪХЕМОЦИОНАЛНОСТ – В това състояние в кръвта се отделят големи количества газоактивни вещества, които нарушават тонуса на съдовете. Силната емоция е вид стрес за организма, така, че е напълно възможно припадъка да е неговата защитна реакция.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРОЦЕДУРИ – Тръгвайки за лекарския кабинет, вие изпитвате страх, болка, нивото на адреналина е повишено. За да не се свлечете на пода, преди това, вземете успокоително. Добре е редовно да приемате витамин В, които влияе благоприятно върху психиката.
 

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ

 

Припадъците са винаги неочаквани и много жени са били тяхна жертва. Затова информацията как да постъпите, когато някой около вас загуби съзнание ще ви бъде много полезна.

 1. Не се плашете. Когато някой край вас припадне, а във всекидневния живот това се случва много рядко, в никакъв случай не се паникьосвайте.
 2. Не местете пострадалия. Не го поставяйте в седнало положение, не подлагайте възглавница под главата му. Припадъкът се дължи на ограничен приток на кръв към главния мозък и вашата намеса в такъв случай ще се окаже безполезен.
 3. Не се опитвайте да намерите пулса. В такова състояние артериалното налягане се понижава рязко, затова може да не го напипате.
 4. Не правете опити за реанимация. Изгубилия съзнание не се нуждае от изкуствено дишане или масаж на сърцето.
 5. Не поливайте припадналия с вода, не мокрете слепоочията му.

 

 

КАК ДА ОКАЖЕМ ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ

 

 1. Сложете постеля да легне на равна повърхност. Главата трябва да е на едно ниво с тялото.
 2. Повече въздух. Разкопчайте дрехата, ако затруднява дишането, отворете прозорец или самите вие се отдръпнете назад.
 3. Поднесете под носа на припадналия памуче, напоено с амонячен разтвор. Мирисът му ще накара всеки да поеме дълбоко въздух, вследствие на което в кръвта ще постъпи голямо количество кислород. В случай, че нямате амоняк под ръка, натопете памука в парфюм със силен аромат.
 4. Закрийте устата на пострадалия с длан за няколко секунди, като продължавате да държите тампона под носа му. Тогава вдишания въздух ще премине само през ноздрите.
 5. Убодете нуждаещия се от помощ с игла или го чукнете по носа. Болката ще даде възможност на мозъка а овладее по бързо възникналата ситуация.

 

АКО ВИЕ СТЕ ЗАСТРАШЕН

 

Ако усетите позиви за повръщане, отмаляване, шум в ушите, легнете по гръб така, че главата ви да не е по високо от тялото. Или поне седнете и подпрете гърба и главата си към някоя стена.

 1. Притворете леко очи. Не ги стискайте силно.
 2. Отпуснете се, дишайте бавно и дълбоко.
 3. Поставете под езика си таблетка валидол или помиришете амонячен разтвор. В никакъв случай не слагайте в устата си каквото и да било, защото може да се задавите.

Мсажирайте в посока на  обратната стрелка, точката жън-чун, която се намира между горната устна и основата на носа.