Гризането на нокти

grizaneto na noktiГризането на нокти

Гризането на ноктите е един лош и много вреден навик. Гризането на нокти се наблюдава както при малките деца така и при възрастни хора дори, които са станали вече родители. Гризането на нокти води до нарушаване на целостта на връхната част на ноктите в резултат, на което жените имащи този проблем не могат да имат красив маникюр. Основния проблем обаче не се крие просто в красивите нокти или маникюр. Както всички знаят под ноктите се крият, страшно много микроби. При гризането на нокти тези микроби попадат директно във вътрешните системи на човека и могат да причинят тежки заболявания. Справянето с този проблем е много важно и най-вече при децата, които са най уязвими.

На какво се дължи гризането на нокти ?

Повечето родители смятат, че гризането на нокти при децата е в резултат на притеснение. Притеснението, неудобството и други нервни фактори обаче са само част от причината за гризането на нокти. Според статистически данни, гризането на нокти е често срещан проблем. Данните при децата от първи о четвърти клас сочат, че всяко трето дете си гризе ноктите. При тинеийджарите процента намаля и в класовете има по двама притежатели на този лош навик.

Как да се справим с гризането на нокти ?

Редица специалисти смятат, че гризането на нокти е вреден навик изграден от скука или от липса на занимания. За това може да се опитате да се справите с гризането на нокти като държите ръцете на детето постоянно заети. Когато имате важна работа – готвене, чистене, пазаруване или каране на кола, то тогава дайте на детето играчка с която то да може  да запълни времето си.

Друго, което може да направите е да изрязвате ноктите на детето плътно така, че да не може да ги гризе.

Използвайте лак срещу гризане на нокти. Редица родители споделят голямата помощ която оказват срещу гризането на нокти. Лаковете за нокти предпазващи от гризане на ноктите спомагат и срещу вредния навик при тинеийджари и техните родители.

Интересна идея за спиране на гризането на нокти при младежите е да превърнете в ирония вредния им навик. Да помолите и техните познати да правят същото. Така за да избегнат подигравката, младежите сами ще се откажат от гризането на нокти.

Колко време ще е необходимо за да се справим с навика ?

Периода за отказване от вредния навик за гризане на нокти е различен и зависи кой метод ще изберете, но трябва да знаете, че колкото по-бързо се справите с гризането на нокти толкова по-безопасно за здравето на вашето дете.