ГРИЗАНЕТО НА НОКТИ Е ВИД НЕВРОЗА

ГРИЗАНЕТО НА НОКТИ Е ВИД НЕВРОЗА

Онихофагията /гризането на никти/ е поредната невроза, която застрашава и красотатс и здравето. Гризането на нокти е често срещан навик в детска възраст. Гризането на нокти се среща и при възрастни и представлява сериозен проблем.

Под влияние на стресови ситуации или просто от скука, много хора прибягват до гризане на ноктите.

Според статистиката 50% от децата и подрастващите си гризат ноктите Едва при половината от  хората този навик изчезва с възрастта

Повечето страдащи от онихофагия гризат не само ноктите, но и кожата около тях до болестно състояние.

Това гризане деформира нокътната плоча, може да предизвика кървене, възпаления и сериозни инфекции.  Хората които си гризат ноктите страдат от комплекс от вида на ноктите и ги крият в джобовете или зад гърба си.

Гризането на ноктите е вреден навик, които най-често се придобива в  ранна детска възраст. По този начин детето привлича вниманието върху себе си или имитира някои от възрастните около него. При възрастните гризането на нокти е в резултат на повишено нервно напрежение, непрекъснат стрес или просто скука.

Лечението на онихофагията /гризането на нокти/ е свързано най-вече с промени в поведението. Важно е да се отървете от първопричината, а именно – стресът. Релаксирайте.

Редовните грижи за ноктите също са много важни. Не се отказвайте да ги почиствате, оформяте и задължително да ги лакирвате

Специалните лакове за нокти с горчив вкус понякога помагат, друг път не са достатъчно ефективни.

Трябва да осигурите други занимания за ръцете си, вместо да си гризите ноктите. Не лош вариант са ортопедичните топки. Друг полезен трик е лепенето на цветни стикери по ноктите.

Един от най-новите методи в борбата с гризането на ноктите е  поставянето на вид шина на зъбите, която пречи на отхапването. За около месец отвиквате от лошия навик.