КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ГРИПА

грипХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО – Хранете се редовно на определени интервали. Това ще предотврати дефицит на енергия и полезни вещества. През зимата е задължително да хапвате пресни плодове и зеленчуци, които укрепват имунитета. Ябълки, цитруси, тиква, зеленчукови ястия.

 

ПИЙТЕ МНОГО ТЕЧНОСТИ, НО НЕ И АЛКОХОЛ – Дехидратираното тяло е податливо на инфекции. Приемането на течности е задължително при физическа дейност, наличие на температура, гадене и повръщане. Не оставайте жадни, ако околните подсмърчат.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ – Физическата активност поддържа ритъма на метаболитните процеси, което осигурява по-бързо справяне с чуждите тела, вируси и бактерии, и инфекции в начален стадии.

 

СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ ЦИГАРИТЕ – Тютюнопушенето повишава риска от инфекции, тъй като веществата в дима причиняват структурни промени в респираторния тракт и подтискат имунния отговор. Димът унищожава ресничките от вътрешната страна на носа, което определя и по голямата опасност от инфекции.

 

НЕ ПИПАЙТЕ НОСА СИ… – В тази връзка избягвайте да докосвате лигавицата на носа и очите с немити ръце. Това са местата, които осигуряват най-бърз и лесен достъп на вируси и бактерии към организма.

 

МИЙТЕ РЪЦЕТЕ СИ – Мийте ръцете си всеки път след като се ръкувате с някого. Заразяването с грипните вируси става повече по контактно-битов път, отколкото по въздушно-капков. По принцип само измиването обилно с вода унищожава редица вируси, водещи до респераторни инфекции. За защита от грипните се налага обилно измиване с вода и сапун.

 

НОСЕТЕ АНТИМИКРОБНИ СРЕДСТВА – Носете антимикробни средства постоянно със себе си – гел, влажни кърпички с алкохол. Ползвайте ги не само да дезенфекцирате ръцете си, но и за повърхностите, които ви се струват съмнителни, но често докосвате.

 

НЕ ГРИЗЕТЕ НОКТИТЕ СИ  в тях се намират много микроби.

 

КАШЛЯНЕТО – При кихане и кашляне е по добре да го правите в лактите си, като свиете ръка и посрещнете въздушната струя с лакътя. Ако го правите с дланите си, то те се превръщат в източник на зараза.

 

СТОЙТЕ НАСТРАНА  от хора които кихат и кашлят и проявяват симптоми на грип.

 

ЧАНТИТЕ СА НОСИТЕЛИ НА  МИКРОБИ. Избирайте портфейли и чанти от материали, които могат да се поддържат чисти – за предпочитане от кожа или винил. Платнените чанти ги оставете за друг сезон или ги сменяйте често.

 

Ако спазвате  горепосочените  съвети може и да се разминете с грипа !!!