Грижа за очите

Грижа за очите

Изключително малко са хората, които са способни да си представят да изкарат дори ден, без да могат да виждат. Още по малко са онези, които полагат грижи за доброто здраве на очите си. В резултат те заболяват или отслабват, влошавайки значително качеството на живот.

Никога не е късно да започнете да обръщате на очите си вниманието, което заслужават.

Предлагаме ви съвети как да се грижите за тях по най-добрия начин:

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

  1. Носете слънчеви очила и шапки с широка периферия. Проучванията са показали, че вредните ултравиолетови лъчи имат голям принос в появата на редица очни заболявания, сред които и катаракта.
  2. Климатикът изсушава и дразни очите? Това означава, че понижената влажност на въздуха не понася на очите. Единият вариант е да си купите лубрикант за очи, известен още като изкуствени сълзи. Другият е да инвестирате в овлажнител на въздуха, които обаче да предпазва от плесен
  3. Ако пушите, има още една добра причина да откажете цигарите. Учените са установили, че димът от тях повишава риска от поява на катаракта и макулна дегенерация при възрастните хора, която е една от основните причини за нарушение на зрението и слепота.
  4. Дръжте теглото си под контрол. Затлъстяването се свързва с редица очни болести, сред които глаукомата и катаракт. То също повишава риска от появата на диабет – друга болест, която застрашава сериозно доброто здраве на очите.

ПРИРОДНИТЕ ЛЕКАРСТВА

1.      В традиционната китайска медицина плодовете на лиция, наречени още годжи боровинки, са широко използвано средство за подобряване на зрението. Изследвания са показали, че малките червени плодчета намаляват риска от макулна дегенерация при възрастните хора. Най-често се консумират изсушени и се добавят към чая или храната.

2.      Витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Може да си го набавите като хапвате моркови, кайсии, сладки картофи и тиква.

3.      Боровинките подсилват капилярите и предотвратяват очни инфекции. Консумирайте ги пресни или под формата на чай в комбинация с ройбойс.

4.      Доказано е, че омега-3 мастни киселини помагат за намаляване риска от макулна дегенерация при възрастните хора. Съдържат се в сьомгата, сардините, скумрията, лененото семе, орехите.

5.      За добро зрение яжте храни, богати на цинк, като червено месо, ядки, боб, слънчогледови семки. Важно е да консумирате и плодове и зеленчуци, съдържащи големи количества антиоксиданти. Такива са доматите, спанакът, грахът, ябълките, портокалите, кивито, грейпфуртът.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ

     1 . Ако сте над 40, ходете на очен преглед на всеки две години. Много болести на очите се развиват бавно, без наличието на каквито и да е симптоми. Редовните прегледи ще помогнат да ги уловите навреме и да се преборите с тях.

     2. Ако страдате от диабет или високо кръвно налягане, трябва да ходите на очен преглед често. Това се налага, тъй като при вас е по-висок рискът от появата на ретинопатия – състояние, което може да доведе до загуба на зрението.

     3. Ако имате тъмна кожа, страдате от късогледство или в семейството ви има хора с проблеми с очите, честите очни прегледи са задължителни дори да сте под 40 години.

ВНИМАТЕЛНО С КОМПЮТРИТЕ

1.      Пополяризирането на компютрите е правопропорционално на увеличаването на броя на хората, страдащи от проблеми със зрението. Ако ползвате компютър редовно, си създайте навика на всеки 40 минути да отделяте поглед от екрана и да затваряте очи за 3-4 минути

2.      Ако екранът на компютъра ви излъчва прекалено силна светлина, оправете настройката му. Освен това поставете монитора така, че да е на една ръка разстояние от очите ви  и да е точно на тяхното ниво. Научете се и как да увеличите шрифта на текстообработващите програми и сайтовете които посещавате.

3.      Създайте си навика от време на време да мигате активно, докато седите пред компютъра.

МАСАЖИ И УПРАЖНЕНИЯ

1.      Очите  ви се нуждаят от упражнения точно колкото и тялото ви. Веднъж на ден правете следното упражнение – без да мърдате глава, завъртете очите си 25 пъти по посока на часовниковата стрелка, а след това още толкова обратни.

2.      Ако чувствате очите си изморени, ги затворете, разтъркайте длани една в друга за около 30 секунди и ги поставете върху тях за няколко минути.

3.      За да подобрите кръвообръщението  в зоната около очите, ги затворете и започнете да удряте лекичко около тях с палците и безименните си пръсти. Правете го всеки ден в продължение на 1-2 минути.

ОБЩИ ПРАВИЛА

1.      Вероятно още като дете сте чували, че не бива да четете или работите в лошо осветени помещения. Недостатъчното количество светлина изморяват очите и води до преждевременното им стареене. Снабдете се с настолна лампа и свикнете да насочвате светлината натам, накъдето ви е най-необходима.

2.      Когато нещо попадне в окото ви, обичайната реакция е да започнете да го търкате. Не го правете, защото рискувате да причините на окото си сериозно увреждане. Вместо това се опитайте да извадите ‘’натрапника’’, като наплискате окото с топла вода. Ако не помогне, потърсете медицинска помощ колкото е възможно по-скоро.

3.      Никога не позволявайте на друг човек да ползва капките ви за очи, туша ви за мигли, очната ви линия или молива. Така рискувате да се сдобиете с чужди бактерии, които да ви докарат инфекция.

4.      Ако носите контактни лещи, спазвайте стриктно указанията за употреба относно почистването, съхранението и подмяната им.

5.      Шампоанът , които ползвате дразни очите ви? Купете си такъв, които не съдържа прекалено агресивни съставки за разпенване.