Гнойна ангина - симптоми и лечение

Гнойна ангина - симптоми и лечение

Гнойна ангина – симптоми и лечение
Гнойна ангина е остро инфекциозно заболяване, което засяга небцовите сливици. Латинското наименувани на заболяването е тонзилит. Различават се три вида ангини – остра, подостра и хронична.

Гнойна ангина – етиология

Една от основните причини за появата на гнойна ангина е бактериална инфекция причинена от стрептококи (вид бактерии), в по-редки случаи причинителите на ангина може да са бактерии от родовете стафилококи, пневмококи и др.

Вирусната ангина може да бъде причинена от многобройни вируси като грипни,парагрипни,coxsackie,ECHO, EPSTEIN – BARR VIRUS (причинител на болестта Инфекциозна мононуклеоза),аденовируси и др.
Понякога, ангината е причинена от SPIROCHAETA и TREPONEMA.В тези случаи става въпрос за ангината на Плаут – Вeнсан

Симптоми на гнойна ангина

Клиничната картина на ангината е много широка и не всички симптоми могат да бъдат налице. Най-често срещани са сухота в гърлото, трудно преглъщане, главоболие, лош дъх от устата, висока температура, рядко се среща кашлица, хрипове. При гнойната ангина се наблюдават бели налепи по сливиците, уголемяването на последните и морфологично изменение.

Диагнозата гнойна ангина трябва да бъде поставена от лекар, но ангината може да бъде добре диагностицирана и в домашни условия. Нужно е да погледнете сливиците в гърлото наличието на бели налепи е почти 100% сигурен признак за гнойна ангина. Личния ви лекар може да назначи и допълнителни лабораторни изследвания.

Едно от най-важните изследвания това е микробиологичния анализ, той е нужен за да се определи най-ефективното антибиотично средство за лечение на гнойна ангина.

Лечение на гнойна ангина

Гнойната ангина се лекува единствено с антибиотични средства. Обикновено антибиотичното лечение продължава между 7 до 10 дни. Това време е нужно, за да се спре развитието на бактериалните колонии и да се унищожат техните спори. При лечението на гнойна ангина с антибиотици е добре да се консултирате с лекар да ви назначи и приемането на пробиотици, които да запазят чревната флора.

Гнойна ангина