ЕКЗЕМИ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

eksemaКожата е огледало не само на нашия организъм, но и на нашето душевно състояние.

Недостатъчния сън, стреса, алкохола, цигарения дим, душевните проблеми оставят следи върху кожата ни. Това най много си проличава с напредване на възрастта.

 

Въпреки, че клетките на кожата имат способността да се защитават от външни влияния, когато натоварването стане голямо, тяхната защита вече не  действа. Кожата става по уязвима на алергии и инфекции.

 

Едно от тези кожни заболявания е екземата.

 

Екземите се получават когато сме в контакт с вещества които дразнят кожата. Те започват да сърбят , постепенно сърбежът се увеличава и започват да болят. При появата на тези симптоми трябва да  потърсим лекарска помощ.

Козметичните средства също могат да предизвикат екземи.

Екземите са три вида

         Акутна токсична екзема – този вид екзема се появява, когато кожата е в контакт с активни химикали – киселини, почистващи средства и др. Кожата започва да почервенява и да отича, по късно се появяват и мехури. При разпукване се образуват корички и лишеи.

 

         Износващата екзема е резултат от постоянния контакт на кожата с вредни вещества като оцветители,  бои за коса, препарат за къдрене, грим. Този топ екзема често е свързана с професията на дадения човек.

 

         Алергична екзема  – това е свръхчувствителност на кожата към различни субстанции като никел, растения, лекарства, платове и др. Един единствен контакт е достатъчен, за да предизвика  възпаление. При този вид екзема можем да вземем предпазни мерки:  да ползваме ръкавици, предпазни облекла или използване на защитни кремове.

 

Необходимо е да внимаваме с използването на козметични средства, и ако забележим зачервяване на кожата веднага да преустановим използването им.

Консумирането на повече плодове и зеленчуци, употребата на повече вода заздравяват кожата!

Екзема