КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ЕКЗЕМАТА

 

ekzemiЕкземата се характеризира с появата на червени петна по кожата с различна големина, по повърхността на които се виждат малки мехурчета с прозрачна или премесена с кръв течност. При  пукането на мехурчетата се разкриват мокри ерозивни повърхности. Част от мехурчетата засъхват и образуват коричка. Ако заболяването продължи дълго време, може да бъдат обхванати големи зони от кожата, която се уплътнява. Обикновено се придружава със силен сърбеж, който не дава покой на болния. Това се отразява зле върху неговата жизненост и работоспособност. На развитието на екземата голямо влияние оказват:

 

 

– Нарушенията на нервно-ендокринната и имунната система

– Обменните процеси и функционалното състояние на стомашно-чревния тракт.

– Дисбактериозата и повишената чувствителност към много алергени, като прашеца на цъфтящите растения, домашния прах, козината на животни.

– Битовата химия – прах за пране, миещи препарати и др.

– Стресът, отрицателните емоции, физическото и умственото претоварване, неправилното хранене задълбочават заболяването. Затова лечението на болните, страдащи от екзема, трябва  да е комплексно, насочено към нормализация на нарушените процеси.

 

При екзема на болните се препоръчва да спазват режим на труд и почивка, да не забравят за  всекидневните  разходки. Но  напролет трябва да се избягват за разходки места, където има много цъфтящи растения. Ако все пак се е наложило да бъдете на такова място, където има много цветен прашец, като се върнете в къщи, трябва да изплакнете устата и гърлото си с преварена вода. Да промиете ноздрите си с влажни тампони, да вземете душ, да облечете чисто бельо и да минете с прахосмукачка връхните си дрехи, за да избегнете алергичните реакции.

 

ВРЕДНОТО ВЛИЯНИЕ НА ДОМАШНИЯ ПРАХ – може да се избегне, като системно се прави влажно почистване на жилището. Килимите трябва да се почистват с прахосмукачка, а най-добре те изобщо да се махнат от дома. В никакъв случай не бива да се спи на пухена възглавница. В дома да не се отглеждат птици и домашни животни, козината на които може да се окаже за болния активен алерген.

 

По възможност трябва да се избягва контактът с миещи средства, клей, лак, прахове за пране, бои, кремове за обувки и други предмети на битовата химия. Ако е невъзможно да избегнете тези средства, най-добре е да поставяте на ръцете си памучни ръкавици, а върху тях – още едни – ластични /но не гумирани. В същото време на лицето си трябва да поставите маска от марля.

 

Трябва да се миете само с неутрални сапуни като детски и ланолинови. Косата се мие с шампоани, които не съдържат ароматизатори и оцветители.

 

Дрехите от вълна или синтетични материали се обличат само върху памучни.

 

В ДОМА НА БОЛНИЯ ОТ ЕКЗЕМА НЕ БИВА ДА СЕ ПУШИ.  Той самият не бива да работи в предприятия, свързани с производството и използването на химични продукти.

 

При екзема по възможност ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ СТРЕСОВИТЕ СИТУАЦИИ.

 

На болните с екзема се препоръчват успокояващи средства. Може да се приема настойка от червен божур – по 1-2 лъжички 2-3 пъти на ден. Вместо божур може да се приготви настойка от дяволска уста – по 20-30 капки вечер, да се пие чай от мента, ако не сте алергичен към нея.

 

Добре се отразява и билкова смес от корени на валериана, цветовете на лайка, корени на сладник /женско биле/, цветове от безсмъртниче и бял равнец. Тези  билки се смесват в равни количества, след това се взема от тях една супена лъжица и се залива с чаша вряла вода. Престоява в продължение на 30-40 минути. Пие се по половин чаша два пъти дневно.

 

ДИЕТАТА ИМА ВАЖНО МЯСТО В ЛЕЧЕНИЕТО НА ЕКЗЕМАТА В ОСТРА ФАЗА. Храната на болния трябва да бъде пълноценна, с достатъчно съдържание на витамини и микроелементи. Не бива да се употребяват цитрусови плодове, ягоди какао, шоколад, пушени храни, каша от грис, подправки, алкохол.

 

Диетата включва задължително вегитариански супи, каши, овес, пшеница, ориз, варено говеждо месо, варени или печени картофи, кисело мляко, слънчогледово масло, пресни краставици.

 

ПРОЧИСТВАНЕТО НА ОРГАНИЗМА ОТ ТОКСИНИ  е важен етап в лечението на екземата. Затова много важно е да следите работата на червата. В менюто трябва да присъства цвекло и целина. Свареното цвекло се нарязва на парченца или се настъргва и се смесва с копър във вид на салата, подправена със слънчогледово масло.

 

Целината също се използва във вид на салата или като сок, които се взема по 1-2 ч.л. три пъти на ден. Тези продукти допринасят за прочистване на червата от токсини и за нормализиране на чревната микрофлора.

 

ЗА РЕГУЛИРАНЕ ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗЕМНА ЯБЪЛКА. Тя съдържа много полезни вещества. Земната ябълка оказва антитоксично действие и повишава имунитета

Екзема