Ечемик на окото

echemik na okotoЕчемик на окото

Ечемик на окото представлява гнойни възпаления върху клепачите. Причинител за появата на ечемика са бактериите от вид стафилококи. Тези бактерии поразяват организма, когато той е с отслабена имунна система. Освен това има и хора с определени заболявания, които са предразположени към появата на ечемик на окото – например диабетиците.

В началото на появата на ечемик на окото в края на клепачa се появява червена подутина. Тя може да дразни клепача и да причинява сърбеж, в чести случай и конюнктивит. Размерите на ечемика нарастват бързо. Появява се главоболие, температурата се повишава, лимфните възли на шията се подуват. След 2-3 дни връхната част на подутината придобива жълтеникав цвят, а на 4-я ден плътната главичка на ечемика пробива навън с отделяне на гной и на умъртвени тъкани. След това симптомите стихват изчезва главоболието и възпаленията спадат, зачервяванията на ечемика към края на седмицата също изчезват. Изключително важно е да знаете, че гнойта на ечемика не бива да се отделя на сила. Ако го направите, рискувате инфекцията да се разпространи много бързо чрез кръвоносните съдове, което ще доведе до усложнения и инфекции.

 

Лечението на ечемика

може да стане в ранния стадии. Веднага след като почувствате потупвания в предната част на клепача на окото. Тогава може да използвате спирт като мажете с него поне 4 път на ден най-болезнената част от ечемика.

Прочетете още: Лечение на ечемик – Народна медицина