ДИЕТОМАНИЯТА – НОВАТА ХРАНИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ

ДИЕТОМАНИЯТА – НОВАТА ХРАНИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ

Лекарите от години алармират за все по-разширяващата се тенденция голяма част от жените да се подлагат на строги диети. Това , разбира се, има и своето обяснение във факта, че по данни на различни проучвания жените с нормално тегло получават по-добра и по-платена работа от тези с наднормено тегло. Наднорменото тегло води освен всичко и до чисто медицински проблеми – висок холестерол, високо кръвно налягане, атеросклероза, съдови инциденти. Редукцията на излишните килограми е добро решение, но всичко трябва да се прави с мярка. Ако в миналото подлагането на изтощителни диети за по-продължително време беше рядкост, то сега се превръща в тенденция. Все по често в такива случаи започва да се употребява терминът диетомания, или зависимост от храната.

Диетоманията трябва да се различава от булимията и анорексията.

БУЛЕМИЯТА се  изразява в редовни и неконтролеруеми атаки на склонност към преяждане, които обикновено завършват с невротични кризи и с опити да се очисти стомахът от поетата храна по изкуствен път. Хората с булемия си предизвикват повръщане по механичен път или с таблетки, поглъщат очистителни средства и диуретици.

АНОРЕКСИЯТА се изразява в една почти налудничева идея за отслабване. Анорексиците постоянно  мислят, че трябва да отслабнат, в много случаи тази идея се превръща във фичическо отвращение от храната. Анорексията е е тежко психическо разстройство, изискващо много често болнично лечение и понякога въпреки лечението е с летален изход.

Диетоманията е вид хранително разстройство. При диетоманията психиката все още не е така нарушена, както при булемията и анорексията, недоволството от себе си не е така високо и все още нямате метаболитни нарушения. Първоначално може да достигнете до чувство на гордост и еуфория от постигнатите резултати от отслабването. Ако не се случи нищо, имате’’ шанс’’ да изпробвате нова ‘’по-работеща’’ диета. Въпреки това, да се отървете от диетоманията, не е никак лесно. Още по-лошо – диетоманията лесно може да премине в анорексия. Т.е. лечението на диетоманията е профилактична мярка срещу анорексията, която може да има и фатален край.

КАК МОЖЕМ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИМ дали искаме да свалим само няколко килограма, или това вече се е превърнало в зависимост т.е. в диетомания? Вие сте диетоман ако:

         Когато хапнете нещо извън диетата, започвате да се изнервяте и не можете да се отървете от мисълта, че надебелявате. Ако хапнете нещо сладко, чувствате срам и угризения, страх, че много бързо  ще станете пълна и грозна.

         Когато започвате диетата, опитвате се да убедите своите приятели и роднини да постъпят по същия начин. Подсъзнателно си мислите, че така те ще станат по здрави и щастливи.

         Когато срокът на диетата свърши, не се радвате на постигнатите резултати. Тъй като диетите са с продължителност няколко месеца, това предполага, че несъзнаваната ви цел не е да свалите килограми, а наслаждението, че губите тегло.

         Много се засягате и реагирате остро, ако някой се опитва да критикува начина ви на хранене, теглото, храните, които консумирате, и ако ви казват, че ядете по различен начин.

         Менюто и диетите – това е любимата ви тема, върху която можете да говорите с часове.

         Когато чуете за някоя нова диета, ще се радвате да я пробвате, независимо от източника. Изпитвате истински ‘’глад’’ за нови диети.

         Приготвяте закуската си от вечерта, а обяда и вечерята – от сутринта. Непрекъснато смятате какво може да ядете. Съзнанието ви непрекъснато пресмята и брои калории, мазнини, въглехидрати.

         Диетата влияе върху качеството на живота ви  и върху свободното време. Може да се откажете да отидете на кафе с приятели или на рожден ден от страх, че може да ядете твърде много и неподходящи храни. Проблемът не е в това, че ще откажете тези покани, проблемът е в това че приемате аргументацията на отказа си за напълно нормален

ДИЕТОМАНИЯТА е сериозно заболяване. Затова най-добре е да се обърнете едновременно към психиатър и към диетолог, за да се опитат да ви помогнат в намиране на решение на проблема ви.