ДИАГНОЗА - ДРИНКОРЕКСИЯ

ДИАГНОЗА -  ДРИНКОРЕКСИЯ

През последните години зачистиха случаите на дринкорексия.

Що е дринкорексия?

Дринкорексията е хранително разстройство. Младите момичета между 14-25 години са най-застрашени от тази болест.

Преди да се разболеят момичетата  се лишават от храна за известно време или се подлагат на изтощителна диета, за да отслабнат. Но за сметка на  това си позволяват употребата на по-големи количества алкохол, като си мислят, че така няма да натрупат килограми.

Специалистите обясняват факта, че дринкорексията е разпространена предимно при млади момичета с това са, че алкохолът е висококалоричен и злоупотребата с него води до натрупване на килограми. За да  запазят добрата си форма момичетата често пропускат хранене, за да си позволят алкохол.

Наред с това списанията и телевизията влияят да се задълбочи този проблем. Те показват погрешни модели на поведение. Налагат схващането, че колкото си по слаб си толкова по красив и успешен. Това внушава на младите момичета да са слаби на всяка цена, дори с риск  от хранителни смущения.

Проучванията показват, че една трета от болните от булемия се борят от алкохолна зависимост или наркотици.

Възрастовата граница на девойките посягащи към алкохола намалява на 12-13 години.

Дринкорексията е засега малко позната в България, обаче има тенденции на разрастването й. Затова трябва да бъдете бдителни относно хранителния режим на децата си , за да я предотвратите навреме.

Също така да бъдете бдителни и дали децата ви употребяват алкохол.

Защото  недостатъчното хранене и употребата на алкохол води до дринкорексия, което може да има неприятни последици за девойките.

Дринкорексия