Диабет тип 1

diabetЕдна от най-тежките диагнози било то за жена или мъж това е диагнозата диабет. Всеки с тази диагноза знае, че ежедневно трябва да приема живото поддържащи инжекции и така до последния му ден на земята. Диагноза диабет означава и много лишения и най-вече от сладките нища.

Диабет какво представлява

Това е заболяване на организма при което е нарушена обмяната на повечето вещества, но най-вече на обмяната на захари (глюкоза). При диабет клетъчните мембрани не пропускат глюкозата навлезе в цитоплазмата където да бъде усвоена в резултат на това в кръвта се натрупва голямо количество захар. Ако този процес продължи повече време може да доведе до смърт!

Диабет от тип 1

От трите вида захарен диабет, този от тип 1 е най-често срещан сред юношите. Причината за неговото възникване може да бъде генетична в резултат на което започват да се произвеждат антитела срещу бетаклетките на панкреаса. Антителата разрушават бетаклетките в резултат на което не се синтезира и не се отделя хормона инсулин, а този хормон има важна роля в усвояването на веществата и най-вече в пропускливостта на клетъчната мембрана.

Лечение на диабет

Въпреки напредъка на медицината все още няма доказано лечение на диабет което да замени ежедневното инжектиране на хормона инсулин.

Причини за поява на диабет
Конкретната причина за диабет от тип 1 не е установена. Смята се, че този диабет се предава генетически, но от друга страна според изследвания на учените наследственост на тези генни отговорни за диабет от тип 1 е много ниска. Учените все още търсят конкретна причина за поява на диабет от тип 1.

Диабет тип 1