ДА УКРЕПИМ ИМУНИТЕТА

грипЕсенен дъжд, студ, депресия, отслабваща имунна система и простудни заболявания. Именно така си представят есента и зимата съвременните хора. Можем ли да помогнем на организма ни да се справи с неизменните остри вирусни инфекции чрез есенна диета? С помощта на добре съчетано всекидневно меню можем не само да укрепим имунитета си през студения сезон, но и да съхраним доброто си настроение.

На първо място е необходимо да се храним пълноценно. Задължително здравословно и балансирано. И това е особено важно именно през есента, когато цялото разнообразие на свежа лятна храна се сменя с обичайните макарони и колбаси. Затова прегърнете принцип: поне два пъти седмично риба, морски дарове и рибно масло. Тези продукти са изключително важни за имунната система през есенните дни, освен това доставят на организма белтъчини, йод и полоненаситени мастни киселини. Рибното масло пък не представлява никаква трудност да се приема дори и от деца, тъй като се продава на капсулки и е  лесно за преглъщане.

Не по-малко важни за организма са млечните продукти. За българите истински божи дар е киселото мляко, което трябва задължително да присъства на масата ни. Млечнокиселите бактерии поддържат нормалната микрофлора в червата и стимулират имунната система.
Изключително полезни са и храните, богати на фибри. Благодарение именно на тях органите на храносмилателната система по-бързо се освобождават от подложените на гниене продукти, което ни кара да усещаме тялото си по-леко и подобрява цялостното настроение. Богати на фибри са хлебните изделия с ръж и трици /които между другото съдържат много  витамини  от групата В/, семките от тиква и слънчоглед, орехите. За укрепване на имунитета  благоприятно действат и яйцата. Най-добре е да ги хапваме сутрин на закуска, преди да сме приели друга храна.
Не забравяйте и растителните масла. На пазара има изобилие на ‘’слънчеви’’ зеленчуци за салата, която задължително трябва да порисъства  на масата ви, най-добре подправена със зехтин и лимонов сок.

 

Ако обичате картофи добре е да знаете, че те се усвояват най-добре, когато са печени. Картофите са богати на калий, който е изключително полезен за сърдечната дейност.

 

Авитаминозата е обичайно явление, което се наблюдава с напредването на есента. Издават я сухата и лющеща се кожа на лицето и тялото, падането на косата, лесно чупещите се нокти, нарушеното зрение. Заради липсата на достатъчно витамини в организма хремата може да ви споходи и три пъти в месеца, твърдят лекарите. Затова използвайте всеки удобен случай да хапнете от късните плодове на есента, които растат у нас и ни дават обилни дози антиоксиданти, витамини А, С , Е и множество микроелементи. С приближаването на зимата все по често ще се налага да посягаме към цитрусите, но ябълката трябва да присъства във всекидневното ви меню. Чаша шипков чай също е незаменим помощник в борбата с настинките и грипа.
Ако плодовете и зеленчуците трудно попадат на масата ви, сега е време да си осигурите мултивитамини.

 

Много мед и прополис – това също е част от формулата, с която тялото ни ще се справи успешно с неизменните вирусни инфекции, които вървят ръка за ръка с есенно-зимния сезон.