ДА НАМАЛИМ ВРЕДНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ

ДА НАМАЛИМ ВРЕДНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ

ДА НАМАЛИМ ВРЕДНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ
Холестеролът е  органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. По голямата част от него се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са тлъстите меса, черен дроб, бъбреци, яйца, млечни мазнини.

Холестеролът в кръвта не се движи свободно. Той се свързва с протеините, като така се образуват липопротеини с ниска плътност , тъй нареченият лош холестерол , и липопротеиновия с висока плътност тъй нареченият добър холестерол.

Според Световната здравна организация оптималното ниво на добрия холестерол в кръвта е 1,0 ммо1/1, а стойностите под 0,9 ммо1/1 се смятат за  високорискови за атеросклероза.

Лошият холестерол трябва да се държи под 3,4 ммо1/1, иначе значително се увеличава възможността от развитие на сърдечносъдови заболявания, мозъчен инсулт и диабет.

Ето и няколко съвета как да намалим нивото на вредния холестерол:

–    Контролирайте храненето. Внимавайте с консумацията на мазнини, особено на животинските. Тлъстите меса и животинските вътрешности заменете с риба – скумрия, херинга и сьомга съдържат високо количество омега 3-мастни киселини, които помагат за понижаване нивото на лошия холестерол. Предпочитайте варените, печените във фурна или на скара меса, избягвайте панираното и пърженото.Консумацията на соя може да вдигне нивото на добрия холестерол, които предпазва от сърдечно съдови заболявания.Намалете консумацията на захар, предпочитайте храни с разтворими фибри – цитрусови плодове, ябълки, овесени трици и ядки. Ограничете яйцата /не повече от 2 жълтъка седмично/.

–    Физическата активност е много важна за поддържане на телесното тегло и нивото на холестерола. Редовно правете упражнения, като постепенно увеличавате времетраенето им до 34-40 минути. Откажете цигарите.

Холестерол